DNEVNIK RADIJA BIH IZ 9. 11. 1993. – RUŠENJE STAROG MOSTA

 

DNEVNIK RADIJA BIH IZ 9. 11. 1993. – RUŠENJE STAROG MOSTA

Mostar (RTM) – Prije tačno 16 godina tadašnji Radio Bosne i Hercegovine je 9. novembra 1993. godine u svom dnevniku u 15 sati objavio vijest o rušenju Starog mosta u Mostaru. U studio radija direktno su se javili Alija Behram i Safet Oručević ….

 

Svevijesti.ba prenose – Prilog Radija Bosne i Hercegovine iz 1993.godine…

Spiker: U studiju su urednica emisije Selma Duranović i spiker Olivera Dodig. "Kao što ste već čuli jutros su ustaške snage artiljerijom srušile Stari most u Mostaru, drevni simbol ovoga grada, djelo izuzetne arhitektonske ljepote koje je vijekovima spajalo ljude i obale. Povodom ovog neviđenog ustaškog zlodjela uspostavili smo radio most sa Mostarom"…

BEHRAM: Poštovani slušaoci radija Bosne i Hercegovine iz mostarskog press centra javlja se dopisnik "Oslobođenja" Alija Behram, viješću koja je danas prijepodne 9. novembra 1993., preciznije u 10 sati i 16 minuta poput groma pogodila i teško ražalostila svakog Mostarca, koji su jutros sa zebnjom osluškivali nove kanonade granata ispaljenih prema Starom mostu. A onda je prostrujalo gradom: Uništen je Stari most. Na mjestu gdje je njegov vitki luk punih 427 godina povezivao dvije obale Mostara i rijeke Neretve sada je samo velika provalija, Mostar je u šoku, teško ojađen i sa nevjericom je ispraćao posljednje portune ustaških granata koje su ubile tog „ponosnog starca".

Sada ćemo mikrofon predati gospodinu Safetu Oručeviću, predsjedniku operativnog tijela Mostara…

ORUČEVIĆ: Momentalno je teško opisati našu tugu. Pucnji u Stari most su istinski bili pucnji u dušu svakog Mostarca. Zločinci su uspjeli srušiti nešto što je stotinama godina bilo simbol i ovog grada i ovih prostora. Mi vrlo dobro znamo da će jedan dan za ovo odgovarati, i generacijama se stidjeti za sve ovo što su do sada napravili. Mostar, dragi naši prijatelji, može izgubiti čak i Stari most, ali nikada niko ne može ubiti dušu ovog naroda koji će i dalje ostati da brani svoj grad. Nema tih granata koje mogu ubiti ljubav prema ovom gradu i ubiti našu spremnost u borbi za slobodu svih Mostaraca i svih građana Stoca, Gacka, Nevesinja, Čapljine da se vrate svojim domovima.

SPIKER: Bio je to radio most sa Mostarom kojeg smo uspostavili povodom neviđenog ustaškog zlodjela, rušenja Starog mosta. (Svevijesti.ba)

Komentariši