ŠTO JE U STVARI ARONIA

 

ŠTO JE U STVARI ARONIA

Svi govore o Aroniji, nova kultna multi-bobica?
Ona pripada vrsti divljeg drveta koje raste vrlo brzo. Ostala je  neotkrivena dugo vremena – poznata kao chokeberry, Apfelbeeren ili jabucaste bobice. Raste po parkovima kao ukrasna biljka ne privlaceci paznju, a kao veliki izvor vitamina, dugo vremena nije bila niti poznata niti otkrivena.

Aronia je biljka budućnosti. Ona raste na kućnom pragu, može se posaditi u svakom vrtu. Aronia je bogata mineralima i vitaminima, ima visok sadržaj antocijana. Odlicno djeluje protiv svih upala u organizmu. Zbog visokog sadrzaja flavonoida, folne kiseline, vitamina K i vitamina C, Aronia je u Poljskoj i u Rusiji službeno priznata kao ljekovita biljka.
Crni, bobicasti plodovi su gorki kad su sirovi, kiselo slatkog su okusa, koji se bas ne dopada svakome. Od nje se moze praviti sok, žele, pekmez, kompot, rakija a cak se moze praviti i vino. Bobice se također mogu koristiti osusene u musliju ili za kolace. Mnogi od tih proizvoda mogu se naći danas u trgovini zdrave hrane.
Grm Aronie je robusna biljka, otporna na hladnocu. Sadnice se mogu kupiti u rasadnicima a mogu se koristiti i za oblikovanje zive ograde. Grmovi se moraju saditi na udaljenost od 1 do 1,5 metara kako bi se mogli bolje razviti.

Plodovi mogu biti do 13,5mm u precniku.

U proljece cvate oko 10 dana bijelim cvatom ostrog mirisa.

80-90 dana traje sazrijevanje. Zreli plodovi su crno ljubicaste boje. Jedna bobica ima tezinu od oko 1,5g. Pri pogodnom vremenu cak od 90% cvatova nastaju plodovi.

Prenesena je oko 1900 godine iz sjeverne Amerike u Evropu.

1972 godine dobila je Priznanje je od Kraljevskog hortikulturnog udruzenja iz Londona. Obrazlozenje: cvat, plodovi i lisce su vrlo dekorativni.

 

 

Komentariši