Western na Balkanu

 

Dobro jutro sirom svijeta

Jutros citam u njemackom casopisu „Die Zeit“ interesantan i iscrpan clanak „Rat jos nije gotov“ sa opisom situacije na cijelom Balkanu bas  onako kako je i mi vidimo. Prije rata, rat, poslije rata, sa jednom optimistickom tvrdnjom, da bi zapadne zemlje Balkana, zbog Europe, a ne zbog Balkana, trebale uci u EU tacno 1.augusta 2014. Sta bi bilo, kad bi bilo!

Helenejse, bice kako ce biti. Ali ono sto mi je upalo u oci i zbog cega ovo i pisem je nacin kako to Europa naziva ove nase zemlje:

zapadni Balkan = western Balkan

sjetih se odmah kina Zvijezde i predstava od 10 do 12, Dzon Vejn, Kirk Daglas (prno naglas), Dzulijano Dzema, Vinetu, Old Seterhend, a bogami i Oma Batlak i Meho Dzeger. Godinama me je Goran Fink ubjedjivao kako je nekad zivio zivot u filmu, kafici-saluni, viski, cizme, sesiri, dvoboji, saketanje, svaku zivotnu situaciju je vezao sa nekom filmskom.

Dobro je bilo dok nam je western bio u kinu i u glavama. Sada nema ni kina. A i pozoriste o kojemu smo ovih dana toliko pisali i protestvovali, imalo je onog vremena na svom repertoaru jedan kaubojski mjuzikl, autor je bio Dusko Strekelj. Sjeca li se iko?

A sada nam se western preselio iz kina na ulice. Kina nema, a western nam je na ulicama.

Smail Spago

 

2 komentara

Komentariši