…mostarski show se nastavlja…

 

Vatrogascima onemogućena blokada prometnica

Pripadnici Vatrogasne jedinice Mostar nisu jutros blokirali tunel "Salakovac" na magistralnoj cesti M-17 i lokaciju "Balinovac" u Mostaru, potvrdio je za Fenu u ime Sindikata vatrogasaca Benjamin Burić.

Po njegovim riječima, iako su jučer pregovarali s Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, vatrogasci nisu dobili dozvolu za najavljene blokade.

Burić je istaknuo, kako se sada vatrogasci nalaze na lokaciji "Balinovac" i da postoji mogućnost da će uskoro krenuti prema zgradi Gradske uprave Mostara, koju bi mogli blokirati.

U 10:30 sati očekuje se sastanak visokih zvaničnika federalne i županijske vlasti.

Gradska uprava Mostara juče je obustavila rad.

Mostar ni 13 mjeseci nakon lokalnih izbora nema gradonačelnika, a nije usvojen ni budžet za ovu godinu. Odluka o privremenom finansiranju istekla je 30. septembra.

Održano je 17 bezuspješnih pokušaja da se u Gradskom vijeću izabere gradonačelnik.

Suština problema je što Hrvati i Bošnjaci, odnosno HDZ i SDA ne mogu da se dogovore oko toga kome će pripasti mjesto gradonačelnika. SDA ima najviše mandata u Gradskom vijeću (11 od 35), a uz to se poziva i na sporazum te dvije stranke iz 2004. godine prema kojem je SDA tada podržala HDZ-ovog kandidata, a trebalo je da HDZ 2008. podrži kandidata SDA.

Međutim, u HDZ-u kažu da taj sporazum u brojnim drugim segmentima nije ispoštovan i da je za njih on nevažeći, a tvrde i da je Mostar jedini veći grad u BiH sa hrvatskom većinom, te da bi Hrvat trebalo da bude gradonačelnik.

U posljednjih godinu dana, otkako Mostar nema gradonačelnika i budžeta došlo je kolapsa grada.

Ugasilo se nekoliko kulturnih institucija, javne kuhinje nemaju sredstava za pripremu obroka socijalno najugroženijim građanima, vrtići su u velikim finansijskim problemima, a brojne institucije kojima je osnivač Grad su pred zatvaranjem.

 

 

Komentariši