OMEGA – 3

 

OMEGA – 3

Omega-3  masna kiselina je posebna skupina unutar nezasićenih masnih kiselina. Ona se ubraja u esencijalne masne kiseline koje su vrlo vazne za organizam i ne mogu biti samostalno proizvedene od strane samog organizma. Ime mu dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Prije nego što su tako bile identificirane, one su zajedno oznacene kao "vitamin F.
Uz to što su dobar izvor energije, nezasićene masti i ulja imaju dodatne pozitivne učinke na zdravlje, a jedan od njih je zaštita od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Važan sastojak zdrave prehrane, uz bjelančevine i ugljikohidrate, su i masnoće kao osnovni izvor energije. Uobičajeno ih dijelimo na dvije vrste, ovisno o njihovu stanju na sobnoj temperaturi, i to na masti u cvrstom stanju  i ulja u tekućem obliku. Obe ove skupine dijele se  na zasićene i nezasićene spojeve.
Vrlo često čujemo savjete o važnosti smanjenja unosa zasićenih masti, no nikako ih nije preporucljivo  potpuno izbaciti iz ishrane jer su one, između ostalog, potrebne za stvaranje vitamina D i pojedinih antistresnih hormona u tijelu. Potrebnu dnevnu količinu masnoća preporučljivo je unositi većinom putem nezasićenih masti i ulja jer, osim što su dobar izvor energije, imaju i dodatne pozitivne učinke na zdravlje (npr. zaštita od kardiovaskularnih bolesti).
Dobar primjer za to su omega-3 masne kiseline, koje pripadaju grupi esencijalnih, nezasićenih masnih kiselina. Pojam "esencijalne" znači da ih tijelo ne može samo proizvesti, nego se moraju unositi hranom. Prirodni izvor omega-3 masnih kiselina je riba, a među najbogatijima su losos, tuna, haringa i pastrmka. Zbog velika značenja omega-3 masnih kiselina za čuvanje zdravlja, preporučuju se najmanje dva riblja obroka nedeljno. Medjutim neki ljudi ne vole ili ne podnose ribu, a često treba znatno više vremena za pripremu takvih jela ili namirnice nisu dostupne.
Značenje i vrijednost omega-3 masnih kiselina prvi put su zapaženi promatranjem stanovništva na Grenlandu. Iako prehrana Eskima i ostalog lokalnog stanovništva nije optimalna (jednolična je i sadrži puno masnoća), njihov krvotok do duboke starosti ostaje zdrav i sposoban za podnošenje napora. Razlog tome je što se velik dio njihove prehrane sastoji od ribe iz hladnih voda, osobito bogate omega-3 masnim kiselinama, koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila.

Esencijalne masne kiseline, u koje uz omega-3 ubrajamo i omega-6 masne kiseline, važan su sastav ishrane. Naucnici neprestano otkrivaju nove prednosti redovnog uzimanja omega-3 masnih kiselina, bilo putem hrane ili dodataka ishrani. Naime, poznato je da esencijalne masne kiseline sudjeluju u proizvodnji energije u tijelu, prenosu kisika do celija, proizvodnji hemoglobina, prenosu živčanih impulsa i regulaciji propusnosti celijskih membrana. Potrebne su i za proizvodnju prostaglandina, koji, među ostalim, regulisu bol i upalne procese. Zato se vjeruje kako omega-3 masne kiseline, uz to što povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih žila te na sniženje nivoa holesterola, mogu poboljšati koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, smanjiti upale vezane uz artritis, održati hormonsku ravnotežu, ojačati imunitet, ublažiti alergijski dermatitis te podržati zdravlje kose, kože i noktiju.

Komentariši