Totalno bezvlašće u Mostaru

 

Totalno bezvlašće u Mostaru

Uništili stabla stara više od 100 godina

Da je u gradu na Neretvi potpuno bezvlašće, govori i podatak da su jučer, zbog rušenja kompleksa Stare bolnice, koju su za nešto više od 12 miliona KM kupili širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić i "Brodomerkur" iz Splita, uništena stabla libanskog kedra, stara više od stotinu godina. Kako nam je rekao ugledni stručnjak prof. dr. Jakov Pehar s mostarskog Agronomskog fakulteta, to su stabla koja su pred rat u BiH trebala biti uvrštena na listu dendroloških spomenika prirode I naći se pod zaštitom države.

– Libanonski cedrovi imaju neprocjenjivu vrijednost, jer se radi o izuzetno rijetkim biljkama na našem području, a uz to se radi i o stablima monumentalne veličine, izrazitih dekorativnih svojstava. U Mostaru je bilo šest ovih stabala, dva u parku na Musali, a četiri najveća i najočuvanija upravo na prostoru Stare bolnice. Čudim se da je neko dopustio takvo nešto, a ja, nažalost, nemam moći da to spriječim – rekao nam je jučer Pehar.

Također, saznajemo da su tokom izvođenja radova počupana I polomljena mnoga stabla običnog I arizonskog čempresa starija od 60 godina

Avaz, 18.11.09

Komentariši