Smokve tenice

Smokve, friske ili suhe, imaju afrodizijacko svojstvo

Sjedim nedavno sa mojim prijateljem Husom, ocem od mog zeta Emira, i razgovaramo nadugo i nasiroko. On obicno ide u Mostar na godisnji odmor u septembru. Nekako nas zezne sve. Em nije zvizdan, em grozdje, em smokve, pa sipci, pa  svasta. Obicno donese u gepeku i smokava i grozdja, i ajvara, napravi ga Fadila, svastika mu u Visicima. Pa onda meda, pa sira iz mjeha. Donesemo i mi svega onoga cega bude kad podjemo, ali je njegovo u septembru nekako friskije, ljepse. Donio smokava, ujutro ubrane, a on stigao uvecer, a mi potrefili sutri dan. Jos friske. Kaze bilo smokava ove godine koliko god hoces, tenice, krupne i slatke. Obicno kad mi mostarci ovo objasnjavamo kazemo jednostavno: bilo smokava k'o govana. Kaze, najdraze mu bilo ujutro ustati i otici pod kucu u bascu i dok su jos studene, pojesti po desetak komada tek ubranih, onako nastesrca.  Ja mu velim:

          – A znas li ti da je otkriveno, da friske smokve imaju djelovanje isto kao I viagra, one puno pomazu ljudima u godinama.  A on mi onako usput dodade:

          A zato je meni  stara govorila: – Bogati dedo,  sta je s tobom ovih dana.

Eto sta su ti smokve, tenice!!!

7 komentara

  1. eno ih u gartenu od mog jarana Dzeme u Kelnu, rastu, bace plodove, ali nakvi plavo zeleni, ne mogu ni blizu sazrijeti, ali valja ih vidit’, a kod Seke u Holandiji cak i rodila, slikala ih citavo ljeto i stavljala slike na Facebook, a raja iz citavog svijeta pratila razvoj. Mogu one svugdje, samo moraju biti u zavjetrini i treba im dosta ljubavi…vjerovatno osjete pozitivnu energiju oko sebe…prema tome samo naprijed…

Komentariši