Tako se to radi u pravim (pravnim) drzavama

Germany: 

Nova vlada posrce: Ostavka ministra rada Junga pokazala je politicku snagu Karl-Theodora zu Guttenberga, ministra odbrane u novoj vladi i slabosti kancelarke Merkel. Novu nadu sada donosi mladjahna ministarka Kristina Köhler.
Pogrešan start  njene vlade? Ni slucajno, prije sedmicu  dana kancelarka je takvu tvrdnju glatko odbila. Fantazija opozicije. Ali Angela Merkel nije znala za tamne trenutke koji joj slijede, a koje ce joj upriliciti Franz Jozef Jung, ministar odbrane u njenoj prosloj vladi,  a sadasnji ministar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja te doprinijeti da Kancelarka privremeno izgubi kontrolu nad svojom vladom.


Četvrtak ujutro, 5 sati: Stampa je izvijestila da postoji tajni izvjestaj vojske, sa informacijom o civilnim žrtavama u vazdusnom napadu u Afganistanu, a koje je Jung za svog mandata kao Ministar odbrane bio zataškao
9,30 sati: U Bundestagu, opozicija poziva Junga na odgovornost, a njegov nasljednik, Karl-Theodora zu Guttenberg razrješava duznosti generalnog inspektora Savezne odbrane i jednog državnog sekretara.

11 sati: Jung odbija izjasnjavanje po ovom pitanju, tražeći odgodu.

18,15 sati: Jung odbacuje sve navode o sebi.

Petak ujutro: Kancelarka Angela Merkel poziva Junga u. njen ured.
13,30 sati: Jung daje ostavku.
17 sati: Merkel imenuje dva nova ministra (ministrice)


Ursula von der Leyen, bivsa ministrica Ministarstva za pitanja familije preuzima odgovornu duznost ministrice u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, a na njeno mjesto u Ministarstvu za pitanja familije dolazi 32.godisnja Kristine Kohler …

Sto bi dlanom o dlan…
Komentariši