suhe smokve

 

Kada onoga vakta  na Mostar pade snijeg koji je rušio kuće, gradonačelnik Mujaga Komadina se obrati vojnoj upravi, sa molbom da vojska pomogne skidanje snijega sa krovova. Iz straha da momci ne nazebu, kako je objasnio komandant, vojnicima nije dozvolio da pomažu akciju.

Mujaga Komadina se zabrinu, jer samo vojska može spasiti katastrofu grada. Uputi se do komandanta i dade garanciju:

          Ni jedan vojnik neće se nahladiti. Odgovornost preuzimam ja. Imam ja za to lijek.

Po Mostaru, strogom naredbom, pokupi sve suhe smokve, pa ih podijeli vojnicima koji će čistiti snijeg:

          Ko pojede šaku suhih smokava, ne može se nahladiti, objasnio im je.

I, zaista, vojnici su sa svih krovova uklonili snijeg, a ni jedan nije nazebao.

 

Najprikladnije smokve za sušenje su bijele sorte ranijeg dozrijevanja. Smokve se veže špagom za peteljke ili ih se naniže na konac. Suši ih se na sunčanom i prozračnom mjestu na podlozi od letvica ili nanizane na konac i obješene. Ukoliko ih se suši na letvicama trebaju biti razmaknite oko 1 cm. Kada pobijele, okreće ih se na drugu stranu kako bi se podjednako posušile. Kada prestanu biti zelene može ih se prebaciti na plahte ili jutu. U večernjim satima ih se još tople zamota i nosi u kuću kako bi ih se zaštitilo od vlage i kako bi dodatno sazrele. Kada postanu dovoljno suhe, čuva ih se u prozračnoj ambalaži na podrumskoj temperaturi. U osušenom stanju šećeri u smokvama dosežu 66%, a magnezij 58mg/100 g. Kako magnezij pomaže da se šećer u krvi pretvori u energiju, suhe smokve su dobra energetska injekcija i prirodni antidepresiv.

 

Komentariši