Svi su ludi za brusnicom – trendi, zdravo voće

 

brusnica – cranberries (engl.), Preiselbeeren (germ.)

Brusnica je crveno bobičasto voće koje je neobično zdravo i ukusno. Iako se u zadnje vrijeme sve više spominje kao plod bogatih vitaminskih i hranjivih vrijednosti, blagodati i višestruku vrijednost brusnica otkrili su još drevni stanovnici Amerike. Oni su jeli sirove plodove miješajući ih s javorovim sirupom. Od brusnice i javorovog sirupa pravili su „pemmican” – mješavinu mesa divljači, pasiranih brusnica i masnoće koju su sušili na suncu. Danas Amerikanci svoju tradicionalnu puricu na Dan zahvalnosti i Božić ne mogu ni zamisliti bez umaka, odnosno pirea od brusnica. Osim s puretinom, slatko ili gusti kompot od brusnica odlično se slaže s ostalom peradi i divljači te primjerice pastrmkom. Za ovim voćem naročito luduju Šveđani, koji su brusnicu prozvali crvenim zlatom. Od lišća i plodova brusnica prave se ljekoviti čajevi. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu.

Kupovina i priprema

Brusnica je crvena jagodica koja se kao namirnica upotrebljava za kolače i torte, marmelade i sirupe te kao nadjev u pecivima. Također je ukusna kao sastojak voćnih kupova i frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači, zadržavaju svojstvenu aromu koju umak od brusnica ublažava, tako da se jelo čini ugodnijim i probavljivijim. Brusnice su pravi spoj ukusa i zdravlja. Najčešće se  prerađuju u sok, čaj, džem i umak, a plodovi se suše ili zamrzavaju. Svako ko želi može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da im lišće i plodovi budu na dohvat ruke. U proljeće, početkom marta i aprila, pravo je vrijeme za sadnju brusnica.

Liječenje brusnicom

  • sprečava infekciju urinarnog trakta
  • pomaže u sprečavanju nastanka čira na želucu
  • smanjuje rizik od pojave bolesti zuba
  • pomaže u prevenciji od različitih vrsta karcinoma
  • smanjuje šećer u krvi
  • pomaže pri obnovi vida
  • smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Čaj od brusnice

Brusnica je antiseptik pa su čajevi od brusnice veoma ljekoviti. Piju se kod grčeva mjehura, te kod upale bubrega. Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.

Priprema čaja od brusnice: Ukoliko na uputama na pakovanju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku plodova ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Savjet: Brusnice potiču apetit, smiruju živce i prema najnovijim istraživanjima, djeluju protiv herpesa.

Recepti:

Pita od oraha i brusnica

(za 10 osoba)

Potrebno: 500 g tankih kora, 150 g maslaca, 300 g grubo sjeckanih oraha, 200 g brusnica, 200 g šećera, 1 limun

Priprema: Maslac istopite na laganoj vatri, orahe isjeckajte, a brusnice potopite da omekšaju. Kore isijecite po veličini pleha. Pleh podmažite maslacem i redajte kore, a svaku koru premažite maslacem. Na treću koru stavite isjeckane orahe, iscijeđene brusnice i jednu kašiku šećera. Ponavljajte dok ne utrošite cjelokupan materijal. Na kraju završite korom i premažite je maslacem. Oštrim nožem zasijecite koru i napravite kockice. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 220ºC 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180º C i pecite još 20 minuta, dok kora ne postane zlatnožuta.

Ušpinujte šećer sa 3 dl vode i dodajte limun isječen na kolutove. Izvadite pitu iz pećnice i prelijte je špinovanim šećerom. Ostavite da se ohladi, isijecite je na označenim mjestima i poslužite.

Rolat sa brusnicama

Potrebno:

Za biskvit: 4 bjelanca, 150 g šećera, 3 kašike kukuruznog škroba (gustina), 50 g mljevenih badema

Za kremu: 200 g bijele čokolade, 150 g slatke pavlake, 100 g suhih brusnica, kesica ulupanog šlaga

Priprema: Čvrsto ulupajte bjelanca sa šećerom, pa dodajte kukuruzni škrob i bademe. Pecite na 180ºC 25 minuta na papiru za pečenje koji ste dobro pouljili i posuli brašnom. Za kremu ugrijte slatku pavlaku, polovinu prelijte preko brusnica, a drugu preko usitnjene bijele čokolade. Brusnice ostavite nekoliko minuta, pa izmiksajte. Sastavite sa pavlakom i bijelom čokoladom. Ostavite da se ohladi. Dobićete gustu kremu malo svjetlije boje od one koju ste imali prije mućenja. Pažljivo sjedinite sa ulupanim šlagom i nafilujte rolat.

Umak od brusnica

(umak se priprema uz meso)

Potrebno: 150 g brusnica, 3 dl vode, šećer

Priprema: Brusnice se dobro očiste, operu i skuhaju. Nakon kuhanja propasirajte i izmiješajte sa šećerom. Umak zatim servirajte uz odabrano jelo sa mesom, a ovaj umak posebno dobro ide sa  pečenim puranom. Umak se može napraviti i od ukuhanih brusnica koje se samo razrijede crnim vinom, pa se umak može servirati i uz divljač.

NUTRICIONISTA: Brusnice neki smatraju “super-hranom”, ne bez razloga. Bogate su vitaminima C i A, te fitokemikalima – svi ovi sastojci organizmu pomažu da se bori protiv infekcija i malignih oboljenja. Fantastični su borci protiv posljedica stresa. Antocijani i proantocijanidi potiču obnovu ćelija korisnih za vid, a uništavaju i bakterije Escherichia Coli u mokraćnim putevima i Helicobacter Pylori, koja uzrokuje čir na želucu.

BRUSNICA

Brusnica uz minerale i vitamine kao sto su vitamini A i C, kalijum, sadrzi biljna vlakna u kojima su otkriveni i brojni bioflavonoidi koji imaju snazno antioksidantsko dejstvo, vrlo vazno u preventivi i smanjivanju rizika obolijevanja od razlicitih oblika karcinoma, posebno raka dojke i debelog crijeva. Pored toga, pomaze kod alergije, upale besike, infekcije urinarnog trakta.

Komentariši