MEDOVINA

Medovina je najstarije piće u istoriji čovečanstva i nastalo je slučajnom fermentacijom meda. Postoje mnogi pisani tragovi o medovini tako da se zna da ona potiče još iz doba Vavilona kada je nastao izraz medeni mesec, jer su mladi bračni parovi mjesec dana nakon vjenčanja pili medovinu. to nisu radili slučajno jer je u novije vreme naučno potvrđeno da medovina poboljšava plodnost.
Kroz vjekove, mnogi narodi su je nazivali svojim pićem, ali je ona uvek bila privilegija kraljeva, careva i drugih bogatih ljudi, jer se do nje teško dolazilo, stari Sloveni su seobom na Balkan zatekli dosta pčela u šupljinama drveća pa su lakše dolazili do meda koji je osnovna sirovina u proizvodnji medovine.

Medovina je specijalno desertno vino koje se dobija fermentacijom meda, izvorske vode i aromatičnih začina u posebnim sudovima od zemlje na tradicionalan način. Svi sastojci su apsolutno prirodni kao i sam proces izrade. Medovina ima posebno hranljivo i ljekovito dejstvo. Blagotvorno deluje na zdravlje popravlja raspoloženje i smiruje, bogata je kompleksom vitamina grupe B, tako da pored poboljšanja plodnosti deluje antialrgiski, antivirusno, antikancerogeno i antibaktrijski. Može se piti na prazan stomak, pri čemu izaziva osećaj sitosti i osvježenja. Zbog svega toga medovina je nazivana pićem bogova. Uživajte u ekskluzivnom vinu posebnog kvaliteta koji krijepi dušu i tijelo.

Od pića najkorisnije, među lijekovima najukusnije, među hranom najprijatnija !MEDOVINA
Potrebno: 150 grama meda; sok jednog limuna; sok dvije narandze; 1 litar vode.
Priprema: U hladnu vodu dodati med, sok od limuna i pomorandze. Mijesati dok se med potpuno ne rastopi. Ovaj napitak se preporucuje narocito za tople ljetne dane. Pravi se svakodnevno da je svjez i drzi se u frizideru.
Napomena: Umjesto soka od narandze moze se dodati i sok od nekog drugog voca (kupine, jabuke, maline i si).

OPIJAJUĆA MEDOVINA: Najastarije i najomiljenije pice nasih predaka bila je medovina, a zavisnosti od duzine vrenja, spravljala se alkoholna medovina (vrenje traje od 6 mjeseci do 5 godina.) ili bezalkoholna (vrenje traje 15 dana). U meduvremenu, u nju su se dodavali (po zelji) razni zacini, ljekovite trave i suho voce, a time je njen zdravstveni efekat bio veci. Medovina se preporucuje mladima i starima, zdravim i bolesnim ljudima a, kazu, njene medicinske vrijednosti poznavali su i stari Egipcani.
Priprema se od vode i meda u razmjeru 4:1. Cuva se na toplom mjestu 15 dana. Nakon 10 dana medovina se izbistri i moze se upotrebljavati, a pokazalo se – sto duze stoji, sve je bolja!
Medovina sadrzi svega 17 odsto alkohola, pa sto kazu stari “ne opija”, vec covjeku daje raspolozenje.
Rakija se kod nas pojavila vrlo kasno, tek po dolasku Turaka na Balkan, a kako islam zabranjuje alkohol, u nju su se dodavali razne trave i zacini (cimet, pelin, metvicu i si.) da bi izgubila okus alkohola i dobila novi miris. Tako su nastale i danas poznate razne travarice, kao sto je pelinkovac, orahovaca i druge.

 

Komentariši