Pred klima samit u Kopenhagenu

 

Prognoze su mracne ali nada jos postoji

Do 2100. nivo mora ce sa podici za jedan metar pa ce 10 posto svjetske populacije biti u velikoj opasnosti da ostane bez mjesta prebivalista

Evropa će se pretvoriti u pustinju, u svijetu će doći do izumiranja velikog broja živih bića zbog nestašice pitke vode i hrane, dok će se ljudska populacija smanjiti sa sedam na manje od milijardu, najcrnje su prognoze stručnjaka za klimatske promjene.

Globalno zagrijavanje brže uzima danak nego što stručnjaci za klimu prognoziraju, jer mora i okeani rastu brže od prognoza. Do 2100. godine nivo mora će se podići najmanje za metar, pa će 10 posto svjetske populacije, odnosno 600

miliona ljudi koji žive u priobalnim područjima, biti u velikoj opasnosti da ostane bez mjesta prebivališta.

Stručnjaci su mišljenja da se ispuštanje plinova koji izazivaju efekt staklene bašte, uprkos brojnim akcijama, ne smanjuje dovoljno brzo. Veliko ispuštanje plinova i otapanje polarnog ledenog pokrivača i glečera su dva vrlo bitna elementa koja utječu na podizanje nivoa mora i okeana.

Naučnici, ipak, kažu da "prognoza jeste mračna, ali nada još postoji" i vjeruju da se "globalno zagrijavanje može staviti pod kontrolu".

O konkretnim mjerama  ka tom, po život važnom cilju, razgovarat će se u Kopenhagenu od 7. Do 18. decembra

Komentariši