Hvatanje svjetlosti, danas niz Rajnu

 

Drevna svjetlosna terapija

SUNČEVO SVJETLO – IZVOR ŽIVOTA


Primjena terapije svjetlom u medicini ima dugu povijest. Prvi izvor svjetla upotrijebljen u fotomedicini bilo je prirodno sunčevo svjetlo. Već u drevnom Egiptu sunčevo svjetlo se koristilo za medicinske tretmane. Kasnije je Hipokrat opisao primjenu sunčevog svjetla u liječenju raznih medicinskih poremećaja. Iako za sunčevu svjetlost u to doba nije postojalo nikakvo znanstveno objašnjenje, njegova snaga liječenja je bila očita, a rimski i arapski liječnici uveli su terapiju svjetlom općenito u medicinsku upotrebu.

Danas je poznato da ljudski organizam pretvara svjetlo u elektrokemijsku energiju, koja aktivira niz biokemijskih reakcija u stanicama, stimulirajući metabolizam i jačajući imunološki odgovor cijelog organizma.

 

Cesto se pitam kako su zivjeli nasi stari bez ovih i ovakvih terapija? Nisu ni znali da postoje, ali bi rahmetli nena znala reci da je neko otisao na havu ili otisao da ga malo obadje sunce. A za nekoga ko je bolestan reklo bi se: ne vidi ni sunca ni mjeseca. Prema tome to je bilo tu od uvijek, samo se nije tako nazivalo.

 

Komentariši