Zivjeti bez šećera

 

Prestati sa uzimanjem bijelih materija, i to mijenja sve.

By Steve Nash

Prošle zime sam razgovarao s jednim prijateljem o tome što bi bilo presudno da covjek ostane zdrav citav zivot . (Mojih 35 godina nije mi bila nimalo olaksavajuca okolnost).   On me je pozvao da idemo posjetiti njegovog naturopatha, dr. Suneil Jaina, u Arizoni. Inace, oko mene je uvjek mnogo ljudi koji se brinu da budem dobro  – savjetnici, liječnici, treneri, moja žena – ali ja sam jos uvijek skeptičan prema svim tim novim savjetima.  I otišao sam tamo.

Jain provodi potpunu dijetu  koja se sastoji od puno svjezeg voća i povrća. U redu, ali ja ne bih odustajao od mog odrezka za večeru. Onda Jain počeo govoriti o tome da je najvažnije smanjiti šećer u  prehrani.  Što?  Moja prva misao bila je da bi to bilo nemoguće, ali on mi je to vrlo uvjerljivo dokazao.  Jain mi je rekao da prosječan Amerikanac pojede oko 92 grama šećera na dan, iako  ljudski organizam treba samo oko osam grama za energiju,  a to je iznos koji bi trebao uvijek biti zadovoljena kroz prirodni šećeri iz svježeg voća, povrća i žitarica. Rafinirani šećeri, on mi je rekao, oštecuje  imunološki sistem. U stvari, jedna kasika rafiniranog šećera potiskuje naša bijela krvna zrnca do šest sati, što je tasko shvatiti hladne glave. Ja sebi stvarno ne mogu priuštiti prehlade tokom zime  tako da je mi je sve to trebalo saslusati: Treba izbaciti rafinirani šećer iz kahve, bez poslastica uz filmove, bez energetskih pločica,  nema Gatoradea.   Čak sam morao biti oprezniji  i sa sokom Jamba Juice, jer se i tu  koristi šećer. Nakon nekoliko mjeseci, potpuno mi je prestala potreba  za  šećerom .

Razlika je bila trenutačna: Spavao sam i bolje, nakon treninga regenerirao  sam se lakše, a  imao sam puno više energije. Kad smo započeli trening-kamp u septembru, radili smo dva dana po četiri do pet sati vani na terenu – i nikad se nisam prehladio. Čak sta više, činjenica je da sam ovog ljeta putovao po cijelom svijetu za moju fondaciju, pomazući timske sportova u ratom razorenim državama. Malo sam spavao i propustao sam treninge cijelo vrijeme, i  nikada se nisam razbolio. Mislim da je to zbog toga sto sam potpuno izbacio secer iz upotrebe. Bez sumnje, ovaj stil života nije lagan – šećera  ima svugdje i u svemu, pa moram sam pripremati i nosti svoju hranu. Ali to mi nimalo ne smeta, jer je puno vrijedniji način kako se ja sad osjećam.

Preneseno iz: Men’s health, dec 09

Prevod: spagos

1 komentar

Komentariši