Mostar 1900

1878-1918
1878 Mostar (i cijela zemlja) pada pod Austro-ugarsku vlast. Mostar i pod novim carstvom ostaje vazan vojni centar. U cetri decenije austrougarske vlasti u gradu nicu nove kasarne i utvrdjenja.
Mostar se zbog strateskog znacaja sve vise i bolje putevima povezuje a kroz njega uskoro prolazi pruga koja ide od Mekovica prema Sarajevu.
Mostar postaje grad u kojem se sastaju Zapad i Istok, kraj hamama nicu hoteli, kraj ascinica nicu restorani.
Prvi veliki, moderni i evropski hotel u ovom gradu ne "Neretva" (1892). Sagradjen na samoj rijeci uz novi most sa ulazne strane cini jedinstvo sa prostranim parkom. Zbog jednog dijela koji se nalazi pod zemljom ne stavlja utisak glomaznosti i nipocemu se nerazlikuje od susjednih zdanja.
"Pod mojim hotelskim prozorima tece Neretva i ja je slusam i nocu.
Sum vode, koja protice po kamenu, u mjesecini, najljepsi je zvuk na svijetu." Napisao je jedan pjesnik u prolasku kroz Mostar.
U austrougarsko doba u Mostaru radi 8 stamparija, koje su u isto vrijeme i izdavacke kuce. Najznacajnije su :
Tiskara don F. Milicevica, te stamparija Pehera i Kisica, zatim Vladimira Radovica, Trifka Dudica i Muhameda Bekira Kalajdzica. Tako je Mostar uz Novi Sad postao najveci izdavacki centar na podrucju bivse Jugoslavije.
Na fotografijama: Fejica ulica i Trg 1. maja (Mejdan) gdje je pocetkom dvadesetog stoljeca egzistirao hotel Orijent. Dijelovi zgrada postoje i danas, kao sto se vidi na novoj slici.

Komentariši