Bjelosvjetska iskustva

 

Bjelosvjetska iskustva

Ponekad se otisnem negdje po NRW nedjeljom. Znam da se neka raja susrece nedjeljom prije podne na kafi. Ode covjek, tu cujes nasu rijec. Prije je bilo lakse dok je bilo klubova i dok je bilo vise raje. Sad se nekako svak o sebi zabavio. Posao, kuca, familija unucad, a onda brate i ovo sranje od Facebooka, twittera, Bloga, Foruma, Skypea, MSN. Vidis sliku, ukljucis kameru u zivo. Iznese mi tako jaran kameru kroz prozor pa gledam Fejicevu uzivo, kad mi se cefne. Ali nikog poznatog.

Na jednoj ovakvoj kafi sretoh jednog momka. Znam, bio je tu dok je bilo dosta izbjeglica. Znam da je bio nasao posao, ali i da je kao samac imao dosta problema sa boravisnom dozvolom. Pozdravih se sa njim, kod njega jedan deckic dvije tri godine, trckara oko stola.

          – Sta ima?

          – Evo. Sve Ok.

          – Kako rijesi pitanje boravisne dozvole? Upitah ga, a ujedno misleci, nasao neku papirasicu, ozenio se, kao sto to radi vecina mladih i dan danas.

          – Suti, rece mi, moje iskustvo jos niko nije imao. Gonjali su me, trazili da napustim Njemacku u roku od 24 sata. Nisam se dao. Trazio sam neku nasu curu sa papirima. Bjese tesko. Onda donesose ovaj zakon kojim se dozvoljava brak izmedju osoba istog pola. Stanovao sam sa jednim jaranom u istom stanu, placali kiriju po pola. Radili. On je imao sredjene papire. On je imao svoju sobu, ja svoju. Kuhinja, banja i dnevni bopravak bili su zajednicki. On dovodio koke u svoju sobi, ja u svoju. Slagali smo se bas jaranski. Onda se jaranski dogovorimo da odemo kod maticara. Zakazali smo vjencanje. Standesamt je preispitao uslove. Vidjeli su da vec duze vrijeme „zivimo“ zajedno na istoj adresi, u istom stanu. Odobreno. Vjencali smo se. Ja sutri dan dobih boravisnu dozvolu na dvije godine i jos mi rekose: Nakon dvije godine dobijas trajne papire. Kad sam to sredio nakon dvije godine, razveli smo se, a ja sam se evo ozenio i evo vidis ovog malog. Sa starog ce on meni sklakati cim prispije…

Ovaj izum su odmah nakon donosenja zakona prvi poceli primjenjivati Sandzaklije, a kasije se proculo. I koliko cujem i vidim funkcionise. I dan danas.

 

2 komentara

Komentariši