HOĆEMO DA VELEŽ IGRA EVROPSKE UTAKMICE POD BIJELIM BRIJEGOM

Na Facebooku je pokrenuta grupa:

HOĆEMO DA VELEŽ IGRA EVROPSKE UTAKMICE POD BIJELIM BRIJEGOM

http://www.facebook.com/smail.spago?ref=name#/group.php?gid=299970115791&ref=mf

Velež u Evropi

HOĆEMO DA VELEŽ IGRA EVROPSKE UTAKMICE POD BIJELIM BRIJEGOM

FIFA I UEFA su početkom godine objavili liste svih zvaničnih termina utakmica u čitavoj 2010 godini. Tu su termini utakmica u svim ligama na svijetu, termini utakmica Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, termini UEFA Lige Šampiona i UEFA Evropske lige za narednu sezonu, kao i termini utakmica za kvalifikacije za narednom Evropsko prvenstvo 2012.. Između svih tih termina za nas u BiH i u Mostaru najvažniji termini su:

27.02.2910 počinje proljetni dio prvenstva u Premijer ligi

22.05.2010 zadnje kolo Premijer lige

03.06.2010 prijateljska utakmica Njemačka-BiH

11.06.2010 16:00, Južna Afrika-Meksiko, otvaranje Svjetskog prvenstva

11.07 2010 20:30 Finalni meč Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi

29/30.06.2010 Kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona 1. Kolo

01.07.2010 Kvalifikacije za UEFA Evropsku ligu 1. Kolo

06/07.2010 Kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona 1. Kolo, revanši

08.07.2010 Kvalifikacije za UEFA Evropsku ligu 1. Kolo, revanši

13/14/15.07 Kvalifikacije, kao gore, 2.kolo

20/21/22.07 Kvalifikacije, kao gore, 2. Kolo.

Svi gore navedeni termini skinuti su sa zvaničnog internet sajta UEFA i FIFA.

Dalje nećemo nabrajati. Evropa živi i radi tako. U svim segmentima života, pa i u fudbalu. Sve se zna u minutu, godinu dana unaprijed. Zna li se već sada gdje će Velež igrati evropske utakmice?

Za Velež je izgledno, prema sadašnjim igrama i prema jačini ekipe sa kojom ulazi u proljetni dio prvenstava, da će uzeti jedno od mjesta iznad crte, koje vodi ka Evropi.

Prvo kolo kvalifikacija na programu je u vrijeme, dok će još grmiti VUVUZELE sa stadiona u Južnoj Africi. Prije finalnog meča. U to vrijeme u Mostaru će već biti hiljade mostaraca sa privremenim boravkom u  dijaspori, na zasluženom godišnjem odmoru.

Ovi datumi, iako su tek za pet mjeseci, su sutra. Ne bi se ovom prilikom ovdje koristili kondicionalom, šta će biti, ako bude, niti pretpostavkama, možda će Velež biti iznad crte, možda neće.

Hoće.

Navijače već sada interesuje: gdje će se igrati Veležove utakmice u Evropskim kupovima.

Ima li do sada igdje išta napisano crno na bijelom?

Navijači, mostarci, Red Army, hoće da Velež njegove Evropske utakmice igra pod Bijelim Brijegom!

Ne smije se dogoditi da o tome odlučuje pojedinac sa bilo koje strane, a pogotovo da se tome protivi bilo koja grupa ili grupica. Ne smije se dogoditi da se o ovome pitanju raspravlja na kraju sezone, niti se ovo pitanje smije gurati ispod tepiha, dok se ne vidi hoće li Velež biti iznad crte. Moraju se planovi napraviti kao da hoće, a ako ne bude, planove odložiti za narednu priliku. Policija ima pet mjeseci da napravi planove bezbjednosti. Mogu li konačno proraditi prijateljske relacije izmedju dva tabora? Bar kad je Evropa u pitanju. Na stranu to, ko će za koga navijati. Koliko Grad Mostar ima snage, htijenja i volje da konačno u nečemu dadne svoje mišljenje i da to mišljenje bude amen za sve u Mostaru.

Bila bi velika bruka i za Mostar i za BiH fudbal, ako Velež bude morao ići da svoje utakmice igra na Koševu ili u Zenici.

Zbog toga ovaj poziv da se o ovome pitanju razgovara, i postigne dogovor, ne od sada, već od jučer, već se je moralo nešto i do sada dogovoriti. Operacionalizacija i planiranje pripreme za ove utakmice mora već teći, od sada. Bez obzira na to: šte će biti, i ako bude. Biti će sigurno.

Ali vremena neće biti. Bolje vaktom.

Smail Špago

Osman Džiho

Denijal Behram

 

Komentariši