Kad ce Velez pod Bijeli Brijeg

Na fejsbuku je pokrenuta Grupa Hocemo da Velez igra evropske utakmice pod Bijelim Brijegom. Do danas, za sedam dana, grupi se javilo preko 3.700 clanova. Grupa se javila Upravi Veleza, a clanovima grupe se javio direktor Veleza Sedin Tanovic. Kompletan tekst je objavljen na portalu

www.rodjeni-mostar.com

Kada će Velež igrati pod Bijelim brijegom? Kada će Mostar postati grad svih njegovih stanovnika? Kada će stanovnici Bosne i Hercegovine odbaciti breme koje se na njihova leđa tovari već decenijama? Kada ćemo se baviti sportom, bez potrebe da razmišljamo o politici?

Za navijače Veleža progon sa stadiona pod Bijelim brijegom na livade Vrapčića bolna je rana koja ne zarasta. Međutim, o sudbini stadiona, navijača, fudbalera i nogometaša najmanje odlučuju sportski radnici, a tome  piše i Sedin Tanović, direktor Veleža u otovorenom odgovoru grupi simpatizera Veleža koji su se na Facebooku okupili oko ideje pomoći klubu i povratku pod Bijeli brijeg.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

zbog objektivnih okolnosti, uzrokovanih prije svega posljednjim danima prelaznog roka, potrebama organizacije priprema ekipe, kao i drugim, vjerujte brojnim obavezama, nisam bio u prilici prije da Vam odgovorim.Pročitao sam pozorno Vaš e-mail, odnosno osvrnuo se na samu facebook grupu. Odmah želim da Vam kažem, da otklonim bilo kakvu nedoumicu koja eventualno može nepotrebno nastati, Fudbalski klub Velež nije odustao, niti će ikada odustati od stadiona pod Bijelim Brijegom. Pisati o tome koliko taj stadion znači za istoriju kluba, mislim da bi se potrošili kilometri redova. Svi mi to najbolje znamo. U svakom slučaju, još jednom naglašavam da FK Velež nije, niti će odustati od stadiona pod Bijelim Brijegom.

Nažalost sve ovo vrijeme neke druge, nikako sportske, okolnosti uticale su na sve ovo što se danas dešava. Igranje Veleža na stadionu pod Bijelim Brijegom nažalost davno je izašlo iz okvira moći Veleža i postalo politički problem, kojeg nisu do sada riješile ni brojne državne, ali i međunarodne instance. Mi smo i sinoć imali jedan, prijateljsko – radni sastanak sa većom grupom navijača, predstavnika našeg Red Army, gdje smo i njima iznijeli situaciju u klubu, ali se i dotakli ovog pitanja. Također, želim da naglasim, da svima nama je poznato kakva situacija može da nastane, odnosno kakva je nastajala uvijek kad se igraju utakmice pod Bijelim Brijegom. Zbog toga i pored svih emotivnih razloga, nikad ne želim da smetnemo sa uma ni one bezbjedonosne razloge. Nijedna utakmica na svijetu nije vrijedna ljudskog života!

Čvrsto vjerujemo da će do ljeta neke stvari se pomaknuti sa „mrtve tačke“, ali opet naglašavam nažalost već poodavno je to izašlo iz domena moći kluba. Politika i druge instance odlučuju o toj sudbini.

Također, veoma je lijepo da već sada razmišljate o mjestu odigravanja utakmica, ali isto tako biću slobodan da Vas pozovem da, obzirom da je hvala Bogu više nego evidentna Vaša ljubav prema Veležu, pomognete nam u još jednom segmentu. Primijetio sam da imate preko 3.500 članova facebook grupe. Taj broj je zaista za pohvalu, ali bilo bi još mnogo produktivnije kada bi bar pola njih, a da ne govorim svi postali i istinski članovi FK Velež. Mi smo ove sezone, po uzoru na sve velike klubove u Evropi, koji imaju također veliku tradiciju, pokrenuli sistem učlanjenja u klub. Kupovinom članske karte kluba lice postaje stvarni član kluba, sa svim pravima koja mu se pružaju na Skupštini kluba i slično. Ono što je još važnije kupovinom članske karte, koja košta 15 KM za Veležovce u BiH i 17 eura za sve Veležovce širom svijeta zaista istinski pomažete klubu.
Naša želja, cilj, plan,… je da ove godine izađemo ili bolje reći vratimo se na evropsku scenu. Tu i pripadamo i uvijek smo pripadali. Međutim, u BiH trenutno stanje je u ekonomskom smislu izuzetno loše, a prijeti da dođe do potpunog ekonomskog sloma. U takvoj situaciji, a i sami znate koliko je to posebno teško u Mostaru, osigurati sponzora djeluje skoro kao „nemoguća misija“. Zbog toga Vas pozivam da potaknete sve članove Vaše facebook grupe, ali i bilo koje druge da kupe člansku karte, postanu dio Veleža i tako pomognu naš rad. Biću iskren i reći Vam da takvo što, a zamislite samo kad bi se 1.500 – 2.000 ljudi učlanilo u Velež, je velika finansijska inekcija za klub. Samo tako mi zaista možemo do Evrope, a bez toga put je težak sa mnogo velikih prepreka.

Za eventualne informacije oko naručivanja članske karte, grupnog ili pojedinačnog načina, možete kontaktirati upravo na ovaj e-mail, pa će marketing služba dati Vam smjernice i odgovore. Velež je klub koji ima mnogo navijača, ali mi zaista ne znamo koji te to broj. Ovako, zaista potrudivši se da to bude u skladu sa evropskim standardima, želimo da konačno jednom napravimo adresar članova Veleža. Kada saberete da je to 1,5 KM za Veležovce u BiH ili 3 eura za one u inostranstvu po jednom mjesecu, onda shvatite da je to simbolična, ali zaista vrijedna podrška klubu.

Hvala Vam na trudu i nadamo se da ćemo u Vama dobiti još jednog Veležovog ambasadora na tlu Evrope. Radujemo se i Vašem posjetu u naše i Vaše prostorije prvom prilikom kada dođete u Mostar.

Unaprijed hvala,

Sedin Tanović
Direktor Veleža

Pruzeto sa www.rodjeni-mostar.com


Komentariši