lijepe vijesti iz Zeljeznica FBiH…

 

Prvi "talgo" kreće do Ploča već naljeto

 

Osim brzine, "talgo" posjeduje i ugostiteljske sadržaje, krevete za spavanje, internet- konekciju…

 

(Autor: E. GORINJAC  31.01.2010.)

 

Tehnički tim "Željeznica FBiH" (ŽFBiH) izvršio je 22. januara prijem prvog "talgo" voza u fabrici proizvođača u Španiji. Prvi vagoni od ukupno devet garnitura koje su kupile ŽFBiH stići će kamionima u Sarajevo do sredine februara, druga garnitura očekuje se u oktobru, a ostalih sedam tokom 2011. godine.

Povoljan kredit

– Vijeće ministara BiH je 2006. godine dobilo putem Vlade Kraljevine Španije, odnosno njihovog Fonda za razvoj (FAD), kredit od 67,5 miliona eura, koji je usmjeren za nabavku "talgo" vozova. Kupljeno je pet dnevnih i četiri noćne garniture. U jednoj je devet vagona, a ukupno ih je ugovorom predviđen 81. Rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od sedam i fiksnom kamatnom stopom od 1,25 posto, što je izuzetno povoljan kredit – kaže Narcis Džumhur, generalni direktor ŽFBiH.

"Talgo" vozovima ŽFBiH će riješiti međunarodni putnički željeznički saobraćaj koji će našu zemlju povezati sa ostatkom Evrope. U ŽFBiH kažu da će ovih devet garnitura podmiriti njihove potrebe u narednih 25 godina.

– Prošle godine su se priključile i "Željeznice RS" sa četiri garniture. Na svim relacijama "talgo" vagone će vući lokomotive koje već imamo, jer su "talgove" specifične i jako skupe. Takva lokomotiva je nama neefikasna i mi moramo u budućnosti nabaviti univerzalne elektrolokomotive. Naše lokomotive su efikasne i mogu saobraćati brzinom 120, 140 i 160 kilometara na sat – ističe Džumhur.  

Jeftiniji prijevoz

Prvi "talgo" bi trebao naljeto krenuti na relaciji Sarajevo – Ploče, a druga garnitura, kada stigne, povezivat će Sarajevo sa Zagrebom ili Beogradom. U ŽFBiH kažu da im je cilj da se iz Sarajeva do Zagreba stiže za četiri sata, do Beograda za četiri i po, do Ljubljane za šest, Beča za osam… Osim brzine, "talgo" posjeduje i ugostiteljske sadržaje, krevete za spavanje, internet-konekciju, telefon i mnoge druge pogodnosti.

Cijene karata će u početku biti prilagođene standardu bh. stanovništva, odnosno omogućit će jeftiniji prijevoz u odnosu na druge vidove saobraćaja.

Skraja nakraj države za četiri sata

Kako najavljuje Džumhur, u aprilu počinje i rekonstrukcija pruge koja će se raditi u fazama, a za 18 mjeseci južna pruga Sarajevo – Čapljina bit će završena po uzoru na evropske standarde.

– Po završetku rekonstrukcije pruge, "talgo" će cijelu državu prelaziti za nešto manje od četiri sata, a oni i po postojećoj infrastrukturi mogu dići brzinu za 25 posto. To znači ugodno, komforno i sigurno putovanje za naše korisnike u svim vremenskim uvjetima – navodi generalni direktor ŽFBiH.

Komentariši