STARI RECEPTI U NOVOM VREMENU

 

STARI RECEPTI U NOVOM VREMENU

Bosanska ičija

Potrebno:

– bravlje meso (rebra) prema broju obroka,

– jedna pogača (spravljena od 4 jaja),

– riže po potrebi,

– jedna vezica mrkve i peršina,

– malo masnoće,

– kiselo mlijeko,

– biber i so.

Priprema:

Meso se opere i isječe na jednake komade i kuha. U međuvremenu se napravi pogača, ohladi i izmrvi. Skuha se i malo riže. Na zagrijanoj, malo dubljoj tepsiji miješaju se mrvice pogače, riža, isjeckani peršin, kuhana i isjeckana mrkva, sol, biber, te se smjesa rasporedi po tepsiji. Smjesa se zatim zaljeva mesnom vodom (juhom u kojoj se meso kuhalo) i začini uzavrelim maslom. Po ičiji se poredaju komadi kuhanog mesa, zatim se stavi u pećnicu da se zapeče. Na kraju se zalije juhom, pokrije i još malo zapeče. Servira se uz kiselo mlijeko.

Na isti način se od pilećeg mesa pravi pileća ičija, od telećeg mesa teleća, od jarećeg jareća i tome slično.

Komentariši