O ovome se mora pisati

 

Ismet Čustović pronašao i vlasniku vratio kovertu sa 8.600 KM

 

Poduzetnik Ismet Đerlek ostao zatečen kada mu je javljeno da ga traži čovjek koji je našao novac

 

 

Ismet Čustović iz Mostara preksinoć je u naselju Opine pronašao kovertu u kojoj se nalazilo 8.600 KM. Vraćajući se kući od kćerke i zeta, sasvim slučajno, nogom je šutnuo kovertu koja je, zbog kiše, bila potpuno mokra, i skoro u fazi raspadanja.

– Kada sam malo bolje pogledao vidio sam da se u njoj nalaze novac i neki papir, ali zbog vlage nije bilo moguće pročitati šta piše. Kada sam došao kući, bez imalo razmišljanja, osušio sam papir, koji je, ustvari, bila faktura na ime Ismeta Đerleka. Kako je bilo poprilično kasno, sačekao sam do jutra da pronađem čovjeka kako bih mu vratio novac. Iako sam podstanar i bez zaposlenja, odgojen sam tako – priča nam Čustović.

Njegov imenjak, Đerlek, privatni poduzetnik, sve do jučer ujutro nije imao pojma da je izgubio novac. Priča nam da mu je koverta vjerovatno ispala prilikom zamjene automobila u Opinama.

– Tek kada sam pošao po robu shvatio sam da novca nema. Skoro sam se pomirio da ga neću pronaći. Kada me nazvala moja radnica Mirsada i rekla mi da je došao čovjek koji je pronašao moj novac, ostao sam zatečen. Odmah smo se našli, ali nakon što je Čustović odbio deset posto od nađenog iznosa, još više sam se iznenadio. Ništa nije htio uzeti – govori nam Đerlek.

Stoga, on je izrazio želju da naš list objavi priču o poštenom nalazaču, koji mu je, od sada, kako kaže, doživotni prijatelj.

2 komentara

Komentariši