TRI ILIDŽE JEDAN ILADŽ

Paralela o čovjeku i lijeku

Unarodu bosanskohercegovačkom uvriježena je mudrost životnog iskustva što se da kazati u jednoj pitalici i odgovoru istovremeno:

Zdrav čovjek ima hiljadu želja a bolestan samo jednu . Da ozdravi. I, evo nam prvog slova ovog zapisa o neprocjenjivom blagu, što ga čuva i na kome počiva ova naša domovina, čudesna zemlja Bosna i Hercegovina.

Bir iladž! Narod bi rekao jedan lijek! Bosanskohercegovačke ljekovite vode. ( iz ovog atavizma, jezičkog korijena turske riječi iladža i potiče zajednički naziv za tri banje:

Ilidža Sarajevo, Ilidža Sanski Most, Ilidža Gradačac. Tri Ilidže jedan lijek: zdravlje! Nije to ljekovito blago niti ljubomorno čuvano niti sasvim skrito. Ono liči na Zemlju Bosnu. A zemlja na svog insana, Bosanskog čovjeka.

Bosanski čovjek je otvoren za prijatelje a neoboriv stamen kamen za neprijatelje. Utješan i blag za slabe. Nesalomiv i odlučan za nasilnike. Mehlem za dušu. Sikter za zlo. Ljekovit za bolesne i slabe. Žestok uodbrani sebe i svoga. Bosanski čovjek je složenasintagma. Mudar tragač u njoj može pronaći ne samo odlike antropomorfnog bića, građanina Bosne i Hercegovine.

U dubljim slojevima ove sintagme otkrivamo i neotuđivo blago što ga danas stručnjaci zovu resursima. U tom konglomeratu nebrojenih resursa zemlje Bosne i Hercegovine ljekovite vode su pravi dragulj.

One liče na svog gospodara Bosanskog čovjeka.

(preneseno sa BiH City Review)

Komentariši