Cezo Danon – ja Semiru, 05032010

 

Ode Šeping!

Cezo je i meni predavao, kao i Mirjani, Tehnologiju, u prvom tehnike. On nam je dao prva znanja iz mašinstva, iako smo mi bili električari. Tumacčo nam je sve moguće strojeve i mašine, glodalice, frez-masine, zavarivanje, dobijanje željeza, livenje, vodio nas je čak u staru livnicu, koja je bila tamo negdje iza ložionice u sadašnjem Centru 2. Posebno mi je i dan danas ostalo u sjećanju objašnjenje tzv. koraka kod glodalice, Šepinga, da sad ne objašnjavam detalje, suština je bila da Šeping, tj onaj dio koji struže metal,  pri svom radu pravi korak naprijed i korak nazad. Onda nas je Cezo pitao:

– A žta bi bilo kad bi Šeping pravio korak naprijed a dva nazad?

-???

-Ode Šeping! – rekao je.

Kasnije sam i ja radio na skoli 2-3 godine i električarima, pored predmeta iz elektrike predavao, naravno, Tehnologiju. Cezo je tada još radio u školi i bio mi je uvjek pri ruci kao mladom kolegi i naravno, bivšem učeniku, da mi dadne koji dobar savjet. Čitao sam njegove priloge u našem mostarskom časopisu MOST, koji se nažalost, sa odlaskom Alije Kebe, ugasio. Ali ostalo je dosta brojeva na internetu. U prilogu ti dajem link na kome sam iz arhive izvukao sve što se odnosi na Cezu, a klikom na home, dobićeš i sve ostalo.

Ponekad kad uhvatim vremena, odlutam na ove stranice MOSTA i vjeruj mi ostanem satima.

http://www.most.ba/trazi.asp?trazi=Cezar+Danon&nacin=sve_rijeci&x=12&y=12

 

Moj šura, Salko Omanovic, mi je svojevremeno pisao da je bio redovno u kontaktu sa Cezom,  Oni su generacija. To je jedna još starija generacija od nas, koji i dan danas vjeruju samo u rukom pisanu riječ, napišu pismo, ubace u poštu, i onda sa nestrpljenjenm danima čekaju poštara i odgovor. Nemam informacije o Cezi, je li još živ, sto mu od sveg srca želim, i naravno puno dobrog zdravlja, a prije 2-3 godine sreo sam Ernu preko puta Bristola i onako pitajuć se i raspitujuć o svemu,  ostali samo više od pola sata tu, na mjestu, a oboje smo bili, kao u nekoj hitnji. Eto toliko

pozdrav

Komentariši