Cezo Danon – od Semira 05032010

 

Nas Mostarac prof Cezo Danon mi je poslao ovaj svoj tekst u kojem daje jednu lijepu sliku nekadasnjeg Brankovca. Za one koji znaju ovu mostarsku mahalu, tekst ce vjerovatno izgledati kao krasna slika nekog od poznatih likovnih umjetnika. Naslikao je profesor toliko toga sto cak ni moje generacije ne znaju, a ne bi smjelo biti zaboravljeno.

Za vas koji ne znate, evo samo par rijeci pojasnjenja. Cezo je bio profesor na tehnickoj skoli i predavao kad je Mirjana bila djak, a takodje i kad su moja raja Ibrica, Stipe, Meca, Djajo, Mirso, Sejo, Tadja sili u tehniku. Mirjana je kasnije radila na toj istoj skoli, kao i nasa Marija Kovacina. Cezina zena je bila velika prijateljica moje sestre Nermine. A kad god spomene neku od porodica iz Brankovca, Cezo dodirne i nekog od vas koji ste na ovoj mojoj listi.

Lela Bogic je bila prijateljica moje sestre Rusmire, a Lelin otac je po pcelarskoj vezi bio prijatelj sa nasim ocem. Tako su se na kraju drugog svjetskog rata kad su saveznici bombardovali Mostar, Bogici zajedno sa mojima sklanjali u staroj Kazazica kuci u Vrapicicima (koju su neki zvali Kazazica kula iako to nije bila).

Mostar je grad gdje kako god okrenete, kad se spomene jedna od familija dodjete do neke povezanosti na ovaj ili onaj nacin.

Saljem vam ovdje zakaceni word dokument kao original. Medjutim posto je koristen jedan specifican font sa nasim znakovima, ja sam imao problema da to citam.

Zato sam za vas koji eventualno budete imali iste probleme sa citanjem nasih znakova u originalnom dokumentu, ja zamijenio C", S", Z" sa engleskim slovima c,s,z i taj tekst stavio ovdje da mozete lakse citati vi koji ste rasuti po svijetu.

Hvala jos jednom profesoru sto mi je poslao ovaj tekst.

Srdacan pozdrav svima

Semir

Komentariši