Dajmo im da poruše platane!

 

Iako je objavljeno još 2008, ne gubi na aktuelnosti

Dajmo im da poruše platane!

 

Naša posla | Petak, 03 Listopad 2008Štovani stanovnici naselja Mostar, kako vidimo posljednjih dana, mnogo toga lijepog se događa našem naselju. Mnogobrojne razvojne akcije i regulacije su dovele naše naselje do stadija kojem stremimo godinama.

Međutim, kako našim vlastima ne bi nakon slijedećih izbora ponestalo ideja o unaprijeđenju naselja Mostar, nudimo im prijedlog akcija koje su logičan slijed onomu što se uradilo u Mostaru u proteklim mjesecima.

Molimo i Vas, stanovnike našeg naselja, da pružite potporu ovoj inicijativi simboličnog naziva "Porušimo platane" kako bi naše vlasti tijekom slijedećih godina smogle snage učiniti ono što je ovom naselju potrebito.

1. Rušenje platana – Ove monstruozne biljne pošasti, posađene od strane austro-ugarske okupacijske vlasti predvođene unitaristički orijentiranim "visokim predstavnikom" Benjaminom Kallayem, godinama nagrđuju pogled na naselje Mostar, i na autohtonu post-ratnu arhitekturu koja je rezultat eksplozije osjećaja nakon izlaska iz pakla komunističke oligarhije.

Da ne govorimo kako ova glomazna imperijalistična stabla svakodnevno oštećuju brojne kamione koje prolaze kroz naše naselje na putu k zapadnoj Hercegovini, stoljećima podjarmljivanom, ali nikada pokorenoj. Koliki je šofer oštetio retrovizor i ceradu nakon udara starih i oronulih, pregaženih vremenom, grana, prevozeći razni materijal koji donosi samo dobrobit nekad obespravljenom, a sada dobrostojećem puku.

Ova stara stabla u svom svakogodišnjem jesenjem umiranju bace bezbroj biljnih leševa tzv. lišća, na terase kafića koji su oslonac egzistencije našeg puka.

Koliko je mladeži, nakon neprospavane noći, uz vrisak prolilo svoju kavu, zbog ogromnih količina tog biljnog otpada koje u jesenjim danima pada po našem naselju. Rušenje platana je prvi korak u odmaku od "grada" Mostara, kako ga dežurni dušebrižnici vole nazivati. NE PLATANIMA!!!

2. Otvorena kanalizacija – Stoljećima su bjelosvjetski moćnici i silnici promovirali zatvorene kanalizacijske sustave kao nešto što je normalno i poželjno. Pitate se zašto? Zato što nemaju svog identiteta!!!

U svim stranim „new age“ utvrdama, kanalizacija se prostire duboko ispod zemlje, gdje se proizvod ljudskog tijela ne može ni vidjeti, ni omirisati, kao da je nešto strano i neprirodno. Srećom, vlasti našeg naselja su odbile nasrtaje internacionalnih "mozgova" i odbijaju ugraditi kojekakve kolektore i slične izmišljotine.

Ono što svi ti moćnici ne znaju, je to da se naš narod ne stidi svog proizvoda. Oni ne znaju da je miris vlastitog izmeta našem narodu draži i miliji od bilo kojeg razvikanog miomirisa meltingpotovških homoseksualaca Gućija, Pakorabana i Bakardija.

Neka svi turisti koji obilaze Mostar i razne stare nefunkcionalne mostove u njemu, vide našu otvorenu kanalizaciju i neka sa suzom u oku priznaju da žive u zatomljujućim sredinama. NE KOLEKTORIMA– DA OTVORENOJ KANALIZACIJI!!!

3. Izgradnja unilaznice – Svaki dan smo svjedoci raznim zagovarateljima nekih obilaznica oko naselja Mostar, koje bi, tobože, rasteretili promet središtem naselja. Svi zagovaratelji toga su, ili strani agenti, ili mentalno zaostali. Dosta smo bili zaobilaženi, dosta se mimo nas gradila naša sudbina.

Zato mi zagovaramo unilaznicu, koja će prolaziti samim središtem grada i kroz sva naselja. Unilaznica će na taj način omogućiti mnogobrojnom šoferu da se u središtu grada parkira sa svojim kamionom i popije kavu ili okrijepljujuće piće na terasi svog omiljenog kafića.

Na ovaj način podupiremo i lokalnu ugostiteljsku zajednicu. Ipak, moramo čestitati našim vlastima, zbog činjenice da je izgradnja unilaznice već u tijeku. Nadamo se da neće podleći propagandi dežurnih europejaca, koji žele izbaciti našeg šofera iz našeg naselja. DA UNILAZNICI!!!

4. Rušenje ruševnih objekata – U naselju Mostaru postoji velik broj objekata koji su u ruševnom stanju, te dovode u opasnost mnogobrojnu mladež koja kreće piti kavu. Posebice se to odnosi na one kamene straćare koje se nalaze u blizini kruga kod Novog tržnog centra. Neki ih nazivaju secesijskim vilama, a neki "posljednjim bastionima urbanizma". Međutim, svi mi znamo što je to u stvari.

To su u stvari gomile kamenog krša i crijepa u čijim se prizemljima ne može otvoriti ni pristojan poslovni prostor, u kojem bi naša mladež radila.

Rušenjem tzv. secesijskih vila, tog relikta austro-ugarske okupacije, bi se stvorio prostor za izgradnju mnogobrojnih stambeno-poslovnih jedinica u kojima bi se imućniji nastanili, a neimućniji zaposlili. Na ovaj način su oba staleža na dobitku. DA RUŠENJU RUŠEVNIH OBJEKATA!!!

5. Razvoj seoskog turizma u Mostaru – Jedan od rijetkih svjetskih trendova, a koji je pozitivan, je razvoj seoskog turizma. Ali kako razvijati seoski turizam u Mostaru, kad su gradske vlasti, pod pritiskom kojekakvih "Mostaraca", ograničile držanje domaćih životinja?

Kako razvijati seoski turizam u primjerice Knez Branimirovoj, ako ne možete turistu pokazati tradicionalan način mužnje krava i sterilizacije jaraca? Kako organizirati priredbu "Dani košnje" u Mostaru, ako je trava u parku Zrinjevac već pokošena?

Kako, na kraju krajeva, organizirati borbe bikova na krugu pored Novog tržnog centra, ako tamo stoji cvijeće s putokazima?

Zbog svega gore navedenog, mi se zalažemo za dopuštanje držanja domaćih životinja po haustorima, zajedničkim podrumima i terasama. I sami znamo da bi nam zvuci rodnog kraja učinili težak život lakšim. DA RAZVOJU SEOSKOG TURIZMA!!!

(Bljesak.info)

 

Komentariši