Festival komedije „Mostarska liska“ u Narodnom pozorištu Mostar

 

Festival komedije „Mostarska liska“ u Narodnom pozorištu Mostar

„Gospođa ministarka“ na startu

Predstavom „Gospođa ministarka“, koju je režirao Sulejman Kupusović, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, 20. aprila bit će otvoren 8. Festival komedije „Mostarska liska“. Tako će Mostarci, prema riječima čelnih ljudi Narodnog pozorišta Mostar Šerifa Aljića i Saše Oručevića, koji su najavili program, imati priliku pogledati sedam ostvarenja i istakli da se radi o iznimno kvalitetnim predstavama.

Riječ je o predstavama „Nije čovjek ko ne umre“, s kojom se predstavlja domaćin, „Građanin plemić“ Narodnog pozorišta Sarajevo, „Vidimo se u Budimpešti“ koprodukcija Teatra Kabare Tuzla i Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca, „Seks, laži i divlje guske“ BNP Zenica, zatim „Ženidba i udadba“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke i „SHAKEspeare na EXIT“. Posljednje festivalske večeri, kada će biti upriličena i dodjela priznanja, u čast nagrađenih, van konkurencije, bit će izvedena predstav „Žaba“ Kamernog teatra 55.

– Ovaj festival posvećujemo, nažalost, rano preminulom glumcu Žanu Maroltu, čovjeku koji je bio veliki prijatelj „Mostarske liske“ i koji je učestvovao na svakom festivalu dosad i ostvario zapažene rezultate – kazao je Oručević.

 

Već tradicionalno, poslije svake predstave dodjeljuje se „Mala liska“ za najuspješnijeg glumca, odnosno glumicu. Na kraju će biti dodijeljene nagrade „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca i glumicu, o čemu će odlučiti stručni žiri u sastavu: Emir Hadžihafizbegović, kao predsjednik, Hadžija Hažibajramović i Saša Oručević. Od 2006. dodjeljuje se i nagrada „Avazova liska“, dok će I mostarska publika svake večeri ocjenjivati prikazanu predstavu, a najbolju će odabrati žiri u kojem su Alma Fazil-Obad, Anatolij Viktorov i Ratko Pejanović.

( M. Smajkić/Avaz 130410)

 

Komentariši