Nova Sloboda: Makete Starog Mosta u poznatim svjetskim Parkovima

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/7049/smail-spago-makete-starog-mosta-u-poznatim-svjetskim-parkovima

 

Makete Starog Mosta u poznatim svjetskim Parkovima

Makete Starog Mosta krase najpoznatije parkove minijaturnih građevina na svijetu:  „Miniturk Park“ u Istambulu i „Park skulptura Minimundus“ na Bodenskom jezeru

 

Stari Most, Alte Brücke, old bridge, ponte vecchio, vieux pont, su nazivi koji su najčešće korišteni i čuju u Mostaru, na Starom Mostu i u Starom Gradu. A u novije vrijeme pored ovih naziva na stranim jezicima, još češće  mogu se čuti „gamle brua“ na norveškom, „gamle bro“ na danskom, „eski köprü“ na turskom, „oude brug“ na holandskom i još mnogo drugih jezika, kojima smo zagospodarili u poslijednje vrijeme.

Kad bi čovjek želio računati koliko je puta mostarski Stari Most uslikan ili nacrtan, od kako je sagrađen, ne bi lako došao do precizne cifre. Desetine hiljada turista dnevno, pa stotine dana u godini, pa stotinjak i nešto godina od kako postoji foto ili filmska kamera. Golema bi to cifra bila. A sa sigurnošću se može ustvrditi da slika Starog Mosta, kakva god bila i kolika god bila, krasi stan svakoga mostarca, pa bio ga on u Mostaru ili na najudaljenijoj tački zemljine kugle.

Gledajući album sa slikama iz Mostara, pitao je tako jedan stranac nekog mostarca:

– Kako to da vaš Stari Most na svakoj slici ima drugu boju?

– To je zato što svako oko vidi Stari Most na drugi način, u drugoj boji, pod drugačijom svjetlošću, u drugom dijelu dana, u drugom godišnjem dobu – odgovorio mu je ovaj.

Svaki susret sa Starim Mostom, pa bilo to uživo, u Mostaru, ili gledanjem umjetničkih slika ili fotografija je poseban doživljaj. Isto kao i iznenadni susret, na bilo kojoj ulici u svjetskim metropolama, kada se među stotinama slika koje crtaju i prodaju ulični slikari, čovjeku oko  zalijepi samo za jednu sliku, onu sa motivom Starog Mosta.

Da je Mostar i Stari Most po svojoj ljepoti davno prevazišao ovu valu, odavno je poznato.

Vjerovatno većini naše raje nije do sada bilo poznato, da makete Starog Mosta krase najpoznatije parkove minijaturnih građevina na svijetu:  „Miniturk Park“ u Istambulu i „Park skulptura Minimundus“ na Bodenskom jezeru, između Njemačke, Austrije i Švajcarske, u blizini grada Friderichshafen. Makete su izrađene vrlo precizno, u razmjeri i nalaze se u društvu sa maketama najpoznatijih svjetskih građevina. Koga put nanese, vrijedi posjetiti i pogledati.

Ne teba trošiti riječi pa opisivati kakav je to osjećaj, kada između maketa najpoznatijih građevina odjednom izroni maketa Starog Mosta. Jedino što čovjeku u tim trenutcima preostaje je, da najbližem posjetiocu kaže: „Ovo je moj grad“! Na bilo kojem svjetskom jeziku. Znamo ih sve.

Komentariši