Marjan Beneš – Ne psuj mi Tita

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/7219/marjan-benes-ne-psuj-mi-tita

Marjan Beneš

Ne psuj mi Tita

Jedan od najboljih boksera, koga je Jugoslavija ikad imala, svakako je Marjan Beneš. Pjesnik u rukavicama, fajter kakav je rijetko rađa.

Karijeru je počeo u banjalučkoj Slaviji, odakle se vinuo u sam vrh jugoslovenskog i evropskog boksa. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, trostruki prvak Balkana i dvostruki prvak Evrope.

Početak njegovog sportskog kraja bio je meč protiv Portorikanca Toresa 1979. godine, u Zenici. U jednom trenutku u toku meča, Tores je gurnuo palac rukavice Benešu u oko. Poslije tog meča, Beneš je imao tri operacije oka, nakon čega su mu ljekari rekli da se mora oprostiti od ringa.

Život se, potom, gorko poigrao sa ovim divnim čovjekom. Varali su ga oni koji su ga godinama tapšali i od njegove slave dobro živjeli. A kada je došao rat, Beneš je morao spakovati kofere i napustiti rodnu Banja Luku. Živio je u Zagrebu, zaboravljen od bilo koga, a kako je te godine živio i proživio, zna samo njegova plemenita i dobra duša.

Poslije rata, vratio se u rodnu Banja Luku. Bez prijatelja, bez drugova, bez raje. Živi i duboko pati. Za onim prošlim vremenima, kada je bio ponos nacije, kada je bio naš Marjan, kada u njemu nismo gledali nekog ko nije naše vjere i nacije i kad ni Marjan ljude nije dijelio nikako drugačije nego onako kako je i vaspitavan – jesi dobar čovjek ili nisi.

Bio je i ostao čovjek. Najplemenitijeg kova. Poeta u duši.

O politici nikad nije govorio. A kad su svi oni, koji su se do juče bili Titovci od glave do pete, počeli da se utrkuju ko će ga više ocrniti i izreći najgnusnije laži, Marjan je, prisjećajujući se svega onoga što je doživio i proživio u Jugoslaviji, za Titovog vremena, sjeo i napisao pjesmu o Titu, koju vrijedi pročitati. Baš danas, kada se, u 15,05 sati, navršava 30. godina od smrti čovjeka, koji je na svojoj sahrani okupio cijeli svijet.

Marijan Beneš

Ne psuj mi Tita

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme
Ne krivi njega za svoje probleme
Za težak život danas najmanje je kriv
Drukčije bi bilo da je stari živ.

Ne psuj mi Tita ni njegovo vrijeme
Ne krivi njega što je proklijalo sjeme
mržnje skrivene u srcima fašista
skriveno pod maskama i nekih komunista.

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme
Ne krivi njega što nisi izdržao breme
Što je sve narode spajalo u srodstvo
i sam si ga nazivao bratstvo i jedinstvo.

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme
Osmjehom je mogao planinu da pokrene
Nikada se druže neće živjet bolje
Kad Tita spomeneš, skini kapu dolje.
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši