Mostarska raja sufinancira izdavanje knjige Tibora Vrančića „Mostar – krhotine prošlosti“

Mostarska raja sufinancira izdavanje knjige Tibora Vrančića „Mostar – krhotine prošlosti“
Tibor Vrančić nam u ovoj knjizi želi slikom i tekstom predstaviti grad Mostar, od vremena kad se počelo, i od kada je to tehnički bilo moguće, fotografisati u Mostaru i u svijetu, a to je od kraja devetnaestog stoljeća pa sve do dana današnjega. Raja su osjetila da se u ovoj knjizi krije i prošlost i sadašnjost I budućnost grada Mostara. Da se krije nešto malo više, nego što je to uobičajeno ovoga vakta, pogotovo u ovakvom Mostaru kakav jeste. Raja iz Mostara i mostarci širom svijeta, javili su se da doniraju izdavanje ove knjige, tako da će i sama knjiga biti: od raje i za raju
Već nekoliko mjeseci na stranicama portala „Nova Sloboda“ pratimo sa izuzetnim užitkom priloge Tibora Vrančića, u rubrici „Nekad i sad“. Prilozi prikazuju paralelne fotografije objekata i motiva iz grada Mostara, fotografisane prije stotinu i više godina, te fotografije tog istog objekta ili motiva grada danas, sa iste pozicije, sa iste udaljenosti. Ispod svakog ovakvog para fotografija Tibor Vrančić nam nudi kratki, ali vrlo iscrpni opis onoga što je na tim fotografijama prikazano. Često su to fotografije pravljene prvim fotografskim aparatima, koje su sa sobom donosili Austrougarski službenici i namjesnici, krajem devetnaestog stoljeća. Iz jedne zbirke od preko tri hiljade ovih historijskih fotografija, koje je Tibor sam sakupljao dugi niz godina, kao i uz pomoć šireg kruga raje, te učinio mnogo napora i truda da lično, i opet uz pomoć svojih prijatelja, napravi fotografije istog objekta i istrog motiva sa istog mjesta, ali iz sadašnjeg vremena.
Taj odabir, od 300 fotografija na 160 stranica, Tibor Vrančić želi nam predstaviti u knjizi pod malo neouobičajenim nazivom „Mostar, krhotine proslosti“. Radi se sigurno o knjizi, djelu, koje je jedinstveno u dosadašnjoj historiji grada Mostara, a ponudiće nam sigurno jedan pregled i sliku Mostara, koji će svaki mostarac poželjeti imati kod sebe, na svom stolu, u dnevnom boravku, svakodnevno pri ruci, pa bio ga on u Mostaru ili bilo gdje u bijelom svijetu. Dugogodišnji trud i rad Tibor Vrančić želi pokloniti, kako nama, tako i gradu Mostaru. Rad na ovome sveobuhvatnom djelu je pri kraju i svi smo nestrpljivi da ga što prije ugledamo i prelistamo.
Kao što to u ova vremena obično i biva, postojala je mogućnost da ovo vrijedno djelo nikad ne ugleda svjetlost dana. Razlog poznat, kao i u svim ostalim segmentima kulture, finansijska sredstva. Tibor ovo djelo ne pravi, niti će praviti, da bi na njemu ostvario bilo kakvu finansijsku dobit. Želi nama i gradu ostaviti jedno djelo, dosad neviđeno na ovim prostorima.
Raja su osjetila da se u ovoj knjizi krije i prošlost i budućnost grada Mostara. Da se krije nešto malo više, nego što je to uobičajeno ovoga vakta, pogotovo u ovakvom Mostaru kakav jeste. Raja iz Mostara i mostarci širom svijeta, javili su se da doniraju izdavanje ove knjige, tako da će i sama knjiga biti od raje i za raju. Donatorska akcija je u toku. Ukoliko ima još zainteresiranih da potpomognu ovu akciju raje, mogu se informisati na forumu MOFO raja, kao i na Facebooku, direktno na autora Tibora Vrančića, na Denijala Behrama ili na Smaila Špagu. Na ovim mjestima je otvorena diskusija o ovoj knjizi pod naslovom: “Knjiga “Mostar – krhotine prošlosti, pomozimo da se knjiga objavi”.
Spisak svih donatora biti će objavljen u samoj knjizi, kao znak zahvalnosti za pomoć pri izdavanju knjige, a ujedno kao i znak da su izdavanje knjige potpomogla mostarska raja samostalno bez zvaničnih institucija. Samo sufinanciranje zamišljeno je tako, da svi oni koji doniraju izdavanje knjige dobiju od jednog do pet primjeraka knjige, u zavisnosti od visine donacije. To znači da je doniranje ove knjige, ustvari kupovina knjige unaprijed.
Kako je boga i svijeta, bilo je vakifa i dobrotvora. A Mostar je po tome bio i ostao poznat kroz čitavu njegovu historiju. Zašto ne i u ovo savremeno doba. Jer ono što je zapisano ostaje…
Smail Špago

Komentariši