Enver Marić – još godinu dvije i vraćam se u Mostar

moj prevod intervjua sa Enverom Maričem objavljenim u Berliner Morgenpostu, objavljen na portalu Nova Sloboda:
http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/7322/enver-maric-jos-godinu-dvije-i-vracam-se-u-mostar

Još godinu-dvije i vraćam se u Mostar

Dvanaest godina predvodio je tim trenera golmana kod berlinske Herthe BSC, zajedno sa Nelom di Martinom, i u protekloj sezoni sa Kristijanom Fidlerom. Sa današnjom utakmicom Herthe protiv ovogodišnjeg šampiona Bundeslige Bajerna iz Minhena Enver Marić (62), završava svoju karijeru. Golman reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1974 godine, koji je kasnije branio za Shalke 04, odlazi u penziju. Enver Marić je tim povodom dao intervju za berlinski Morgenpost.

Berliner Morgenpost: Gospodine Mariću, Vi ste od 1998 godine bili sa Herthom nonstop u Bundesligi, odlazite sa ispadanjem.

Enver Marić: To puno boli. Ja sam imao jedan izvanredan period u Berlinu, ali zadnja godina je bila vrlo turbulentna. U svim ovim godinama, bili smo jedanput u Ligi šampiona, sedam puta u kupu UEFA, vrlo često u vrhu tabele. Ali, kad se ispadne iz lige, svako od nas mora uzeti na sebe jedan dio krivice za to.
Berliner Morgenpost: U ovoj sezoni, Hertha nije imala pravu zamjenu za golmana Jaroslava Drobnija, nakon njegove povrede jesenas.

Enver Marić: Na golu je bilo isto kao i u drugim djelovima naše ekipe. Jednostavno, nismo imali sreće. Kad su se i Drobni i njegova zamjena Kristofer Gang istovremeno povrijedili, morali smo hitno reagovati. Uzeli smo Tima Oksa iz Hofenheima, i to je bila velika greška. On, nakon duže pauze, nije bio fizički fit. Ekipa ga je ostavila na cjedilu i izgubili smo 1:5. Onda se i on povrijedio i nije ga bilo punih osam mjeseci. Saša Burschert je novi čovjek budućnosti Herthe. On je nakon ulaska u igru protiv Hamburga napravio dvije super parade, vrlo hrabro, van kaznenog prostora, izbio je lopte glavom. I u ovim slučajevima, ekipa je ostavila golmana samog, na milost i nemilost. To je, takođe, rezultiralo da smo primili golove i naravno porazom na kraju utakmice.

Berliner Morgenpost: Ko je bio najbolji golman koga ste trenirali u Herthi?

Enver Marić: Svi su bili dobri. Golmanski duo Gabor Kiralji i Kristjan Fidler bio je strašno jak. Onda Tomaš Kunščak, koji sad igra kod Manchester United. Gerhard Tremel je u početku imao problema, ali se kasnije stabilizovao i sad u Energi Kotbusu pokazuje da je dobar golman.

Berliner Morgenpost: Kako ste radili sa Jaroslavom Drobnijem?

Enver Marić: Već na prvom treningu, sjeo sam ga pred sebe i rekao mu otvoreno: Ovako ne ide, ti moraš biti još za 50 posto bolji. Ti to možeš, ali moraš vjerovati u sebe. Onda smo nastavili, i bilo je dobro.

Berliner Morgenpost: Ko bi sada trebao biti broj 1 kod Herthe?

Enver Marić: To će odlučiti Mihael Pretz i Kristian Fidler. Kristian je odličan izbor, da bude moj nasljednik. On je Berlinac, srcem je za Herthu, uporan i ide svojim putem. Na golu vidim Saschu Bursherta, budućnost je njegova. On je tip moderrnog golmana, koji učestvuje u igri. Ali, on treba još dobiti šansu da se pokaže.

Berliner Morgenpost: Šta ćete Vi sada raditi?

Enver Marić: Poslije 42 godine profesionalnog bavljenja fudbalom, ostaću još godinu dvije u Berlinu, a onda put moje domovine Bosne i Hercegovine i u moj Mostar.
Preveo: Smail Špago

Komentariši