Almasa Hadžić – Predrasude, laži i izgovori

Odakle muslimanka Arminka Helić na položaju u izrazito kršćanskoj zemlji?! Zar nije istina da nas, bosanske muslimane, mrze…
22.05.2010. 07:10
(almasahadzic@avaz.ba)
Vijest da je Bosanka dr. Arminka Helić, iz Gračanice, bila na čelu Izbornog štaba aktuelnog šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga (William Hague) i da je imenovana za jednog od njegovih „viših savjetnika“, jučer je naprosto stresla javnost BiH.
Odakle ova mlada, energična, obrazovana Bosanka na tako visokoj poziciji, bilo je prvo pitanje nakon pozitivnog šoka koji je u našoj javnosti izazvala vijest o imenovanju dr. Helić. Odakle muslimanka na položaju u izrazito kršćanskoj zemlji?! Zar nije istina da nas, bosanske muslimane, mrze, da smo mi žrtve predrasuda, da nam svugdje podapinju nogu i da… Eto, nije.
Pa, da, reći će, opet, oni „upućeniji“, uspjeh mlade Gračanke još je jedan dokaz da su „naša djeca u svijetu zaista pametna“! Ma, nemoj!
Jesu pametna, ali ništa manje i ništa više od onih iz okruženja, onih čije su države, nedavno, u paketu ušle u EU, niti od onih koji su oduvijek tamo bili, niti od onih preko okeana, itd, itd.
„Bosanska djeca u svijetu“, kako ih vole nazivati zahrđali starosjedioci u bosanskoj vlasti, uspjeh ne postižu zato što su pametnija od ostalih, već zato što im je data prilika da svoju pamet i stručnost pokažu i da im se ta pamet i ta stručnost i trud koji su uložili da ih steknu, cijene i vrednuju na ispravan način. Šta bi, naprimjer, bilo da je dr. Arminka Helić nakon što je „pregazila“ prestižni Oksford, zakucala na vrata nekog od domaćih univerziteta?
U TK, gdje po porijeklu pripada, prvo bi morala otići u Kanton i tamo se prijaviti kod Hadžeta. On bi je, nakon što se „lično uputi“ u original njene diplome, uputio i gdje da tu diplomu verificira i, naravno, gdje da za verifikaciju trehne nekoliko hiljada maraka i na to izgubi bar godinu u hodanju, moljakanju, ponižavanju, itd.
Za sve to pravdat će se da je tako „zakon regulisao“, ali će, kao guja noge, prikriti da su zakon donijeli upravo oni koji u toj vlasti godinama sjede i čine sve da im na vrata ne pokucaju oni poput Arminke s diplomama Oksforda, Kembridža, MIT-a, Harvarda, Brauna. A pun ih je svijet! Arminka Helić u kabinet britanskog šefa diplomatije nije ušla niti zbog „lijepih plavih očiju“, niti što je nešija kćerka ili sestra, niti da bi zadovoljila nacionalni balans. Ona se tamo našla zato što je pametna, obrazovana i što, bolje od ostalih, radi svoj posao.
Vlast u BiH, nažalost, ove standarde još ne poznaje. Njeni kadrovi i danas se biraju po tome ko kome „nosi i zanosi“, ko do koga u safu stoji, ili ko kome više da – glasova ili para, svejedno.

Komentariši