Kako provesti slobodno vrijeme?

 

Kako provesti slobodno vrijeme?

 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ne zabavljaju se svi na isti način

Šta Nijemci rade kada ne rade? Najčešće „pobjegnu“ od kuće. Putovanja, rekreacija, okupljanja u najrazličitijim klubovima… Sociolozi, ipak, najavljuju najnoviji trend – „povratak“ kući.

 

Nekada je glavni doživljaj za običnog Nijemca bio odlazak u, tzv. šrebergarten, odnosno u vikendicu. To je mali plac od najviše stotinak kvadratnih metara, obično pored pruge ili na rubovima naselja gdje se sadi voće i povrće ili jednostavno sjedi na svježem zraku. Sada je najpoželjniji način provođenja slobodnog vremena – putovanje. Prošle godine 65 posto Nijemaca bilo je bar pet dana na odmoru van mjesta u kome žive. Sve popularniji su obilasci drugih gradova, odlasci na sportska takmičenja ili uživanje u tzv. velnes nedjelji.

 

Naravno, najveći dio slobodnog vremena provodi se u mjestu stanovanja. Zato se oko 25 miliona Nijemaca bar jednom nedjeljno bavi nekim sportom. Najpopularniji vidovi rekreacije su trčanje, nordijsko hodanje (uz korištenje štapova), vožnja biciklom ili skejting.

 

Slobodno vrijeme – dobra zarada

 

Naravno, to je i dobar posao. Na slobodnom vremenu Nijemaca može se lijepo zaraditi, jer svako domaćinstvo u prosjeku mjesečno izdvaja oko 250 eura za različite aktivnosti. To je inače 12 posto prosječnog ukupnog prihoda porodice. Industrija je, naravno, to umjela iskoristiti.

 

Prvo su se počeli graditi, tzv. parkovi za slobodno vrijeme, koji su nudili niz zanimacija, ali je i tu došlo do specijalizacije. Napuštene industrijske hale pretvaraju se u skijališta pod krovom, tropske plaže ili alpske litice uz koje se penju oni željni alpinizma.

 

Usred gradova napravljena su mala igrališta za golf, ali i ogromni akvarijumi. Često se organizuju različite muzičke priredbe. Restorani priređuju tematske večere, recimo, večera francuske kuhinje uz odgovarajuća vina. Veliki broj Nijemaca članovi su različitih udruženja – fudbalskih, kuglaških, streljačkih ili pjevačkih. Čak 23 miliona građana članovi su nekog kluba – od ljubitelja herbarijuma do fudbala.

 

Sociolozi, međutim, procjenjuju da se taj trend aktivnog korištenja slobodnog vremena neće nastaviti. Oni očekuju povratak među „svoja četiri zida“, povratak porodičnom druženju. Zbog organizacije radnog vremena porodica je sve manje zajedno. Zato za ljude postaje sve važnije da bar neko vrijeme budu na okupu. Ukoliko su sociolozi u pravu, Nijemci bi uskoro mogli otkriti sve čari kauča ili možda ležaljke razapete između dva drveta.

 

DWelle

Komentariši