BiH pamet u bijelom svijetu

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/6594-pamet-bijelom-svijetu.html

Prije nekoliko dana na ceremoniji upriličenoj povodom promocije doktora nauka na jednom od najprestižnijih američkih visokoškolskih ustanova, Univerzitetu Braun, vihorila se i zastava Bosne i Hercegovine. "Krivac" za to je Mahir Hadžić, novopečeni doktor matematike.

Nije on ni prvi, ni jedini, a neće biti ni posljednji slučaj da na nekom od američkih ili evropskih univerziteta mladići i djevojke iz BiH stječu diplome i akademska zvanja. Stotine njih, iz grupe posebno nadarenih, studiraju u SAD. Još ih više ima na univerzitetima u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj…

I svi postižu sjajne rezultate. Baš kao što je, recimo, Hadžić, uz akademsku titulu, dobio i posebno priznanje za doprinos nauci.

Teško je, bar na trenutak, ne pomisliti na to kakvu bi šansu za stjecanje znanja, za napredovanje u struci i nauci na desetine i stotine ovih nadarenih mladih ljudi imalo da su ostali u BiH, da se školuju na bh. univerzitetima zapalim u pukotinu između starog sistema obrazovanja i tzv. Bolonjskog procesa, između veza i kupovine ispita, između prilježnog učenja i prilježnica u profesorskim krevetima… Kakvu bi vrijednost imale njihove diplome?

Da ne bude zabune, nisu mladići i djevojke koji studiraju u inozemstvu – to će i svako od njih reći – ništa pametniji od svojih vršnjaka koji su ostali u BiH. Stvar je u tome da se oni školuju u sistemu obrazovanja u kojem su jedini kriterij za uspjeh – rad i znanje. Dakle, u sistemu u kojem nema ni tatinih ni maminih sinova, ni rođačkih veza, ni profesora koji ne dolaze na predavanja zato što su zauzeti političkim karijerama, ni preporuke iz stranke, ni alkoholiziranih profesora…
Sve pobrojano i još mnogo toga, nažalost, svakodnevica je na našim univerzitetima. Nekoliko fakulteta šiji ugled još nije srozan i onaj časni dio akademske zajednice, iako je još u defanzivi, kakva-takva su nada da će i u ovoj državi „sunce bar jednom zasjati kako treba“.
A do tada, Amerikancima će trebati povelike zalihe bh. zastava.

Komentariši