Sorry England

Njemačka je pobjedila sa 4:1, ali sjenka jednog nepriznatog gola ostati će zauvjek iznad ovog meča

 

Ovaj meč će se uvrstiti među najznačajnije, istorijske i nezaboravne utakmice, koje su ikad odigrane između Engleske i Njemačke. Prije same utakmice ovaj meč je već uvršten u klasiku fudbala. Poslije meča mora se reći: Ova utakmica je sigurno, ne samo istorijska, nego i sama utakmica sa istorijom. A ta istorija će se tumačiti na jedan način u Engleskoj, a na sasvim drugi način u Njemačkoj. Iznad utakmice će ostati ono vječno pitanje: „šta bi bilo da je bilo…?“ Šta bi bilo da je sudija, kao svi gledaoci širom planete, vidio da je lopta u 38. minuti bila u golu i da je od  toga momenta  bilo 2:2? Kako bi se ova zanimljiva, dramatična, skandalozna i fantastična utakmica tada završila? Debata o tome, kakve će sve konsekvence proisteči iz najvećeg skandala ovoga WM, počele su mnogo prije sudijskog zvižduka i svaka od njih ima vlastitu istoriju. Perfidno upoređivanje sa čuvenim „Wembley golom“ iz 1966 sigurno pruža puno više štofa za diskisiju, nego što se i misli. Tada, 1966, velika većina nije vidjela loptu iza gol linije, a ovog puta to je bilo više nego očigledno. Sigurno je, nad ovom utakmicom ostaće vječita sjenka. Ovo će samo dodatno ubrzati uvođenje dodatrnih kamera iza gol linije, barem na ovako važnim turnirima, koje prate stotine miliona gledalaca širom svijeta. Svi oni su vidjeli ono, što sudija nije vidio, jer u tome momentu nije bio na najpovoljom mjestu.

Njemačka je ponovila igru protiv Australije, pokazala je da je prevazišla psihičku krizu, u koju je bila upala pred utakmicu sa Ganom, a nad kojom je visio imperativ pobjede, pa kakva god bila. Najmlađa njemačka reprezentacija svih vremena, pokazala je pravo lice upravo u ovom susretu protiv Engleza. Rano vodstvo preko Miroslava Klose, pa izvanredna akcija i kombinacija za drugi gol. Onda slijedi popuštanje, Englezi smanjuju ni iz čega, korner, greška golmana, šok za Nijemce. Slijedi izvanredan udarac Lamparda, lopta odbijena od prečke, upada  iza gol linije. Gol čist ko suza. Samo: sudija i njegov asistent nisu to vidjeli…i dozvolili su da se igra nastavi.

Naravno, nakon toga, to je već bila drugačija igra, nego u slučaju, da su ekipe otišle na odmor sa nerješenim rezultatom. Niko ne zna, da li bi Nijemci ušli tako hrabro u drugo poluvrijeme i nastavili igru iz prvog poluvremena. Niko ne zna da li bi Englezi u drugo poluvrijeme ušli sigurnije i više napadali, i ne bi dozvolili toliko rupa u odbrani. Nijemci su izdržali tih dvadesetak minuta pritiska iza toga, dok su Englezi još imali volje i snage da izjednače. Onda su momci Joachima Löwa ponovo povezali konce igre. Dvije kontre, dva gola, dvadesetogodišnjeg Müllera.

Müller, pa iz Minhena, pa još dva gola. Što je previše, previše je.

U 90 minuta jedne utakmice nije se odavno toliko toga desilo, kao ovu večer na stadionu Bloemenfontein, Južna Afrika, u nedjelja 27. juna.

Sorry England, ali Nijemaci  nastavljaju dalje.

Smail Špago

 

Komentariši