Bez cigarete u restoranima i kafanama
Austrija je bila posljednja oaza u zapadnoj i srednjoj Evropi, gdje se u kafanama još mogla popiti kafa i popušiti cigareta, ili nakon dobrog obroka uživati u dimu cigarete, kako to običavaju strastveni pušači. Iako se odavno znalo da ovaj zakon stupa na snagu danas, ponovo su se oglasili protivnici ovakve odluke.
U čuvenom bečkom „Wiener Kaffeehaus“ puši se već tri stotine godina. To je već dio kulture i načina života“, glasno se bune bečki najpoznatiji ugostitelji, a u još čuvenijem „Cafetier von Beruf“ čak osamdeset posto stalnih gostiju su strastveni pušači. Restorani i kafane strahuju za budućnost, a već se pokušavaju naći i rupe u zakonu, koje bi omogućile da se u objektma sa kvadraturom manjom od pedeset kvadrata, ipak, može otvoriti takozvani pušački klub.
Jedan gost gostionice „Zur eisernen Zeit“ čak tvrdi da, ukoliko jednog dana u ovoj gostionici zrak bude „čist“ , ni pivo više neće imati onaj stari ukus.
Većina lokala, kojima to kvadratura i građevinski uslovi budu dozvoljavali, imaće strogo odvojene prostore za pušače i nepušače, pa ko voli neka izvoli.
Austrija je, inače, poznata kao zemlja sa procentualno najvećim brojem pušača u svijetu , a takođe i po broju pušača među omladinom, a to je ono što najviše i zabrinjava zdravstvene eksperte.
Smail Špago