Nepobjedivi zbog klase i discipline

 

Nakon impresivnog uspjeha, 4:0 protiv Argentine, Njemačka se pomalo iznenađujuće plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva. Sada Schweinsteiger &co. važe čak kao favoriti u borbi za titulu svjetskog prvaka.

Njemačka reprezentacija počela je utakmicu na isti način kao i protiv Engleske, koja su dobili briljantnom pobjedom od 4:1. Nijemci protiv Argentine nisu dozvolili da Argentinci prvi dođu do izražaja. Od samog početka nametnuli su im svoju igru. Trener Joachim Löw je perfektno  organizovao igru. Od samog početka njegovi moci su dali gas, i nastavili sa vrlo brzim fudbalom, dopadljivim za oko, i takvom igrom nametnuli su dosta zabune argentinskoj odbrani. Sa ovakvom taktikom Nijemaca, Tavez &co nisu računali. Visoki nivo uigranosti kod standardnih situacije Nijemci su pokazali već u 3. Minuti kad jeThomas Müller nakon slobodnog udarca Schweistingera pogodio za 1:0. To je bio njegov četvrti gol na ovom prvenstvu. Bilo je to vodstvo koje je ekipi Njemačke ulilo samopouzdanje i sigurnost. A trenutno najbolji fudbaler svijela Lionel Messi nije nalazio vlastiti recept protiv izuzetno discipliniranih Nijemaca.

U odbrani Nijemaca su gospodarili Friedrich i Mertesacker i skoro stoički odrađivali posao,  i uz agilne Lahma i Boatenga, činili jednu neprolaznu zadnju liniju Argentinskim napadačima. A ono što bi kao šut i prošlo, na golu bi dočekao, danas nesavladivi i nepogrješivi golman Neuer. Naravno, nakon pauze pritisak na „Gaučose“ bivao je sve veći i veći. Period početkom drugog poluvremena Nijemci  su dobro izdržali, malo srećom, a puno više igrom „glavom“.

Njemci nisu popuštali ni u momentima pritiska. A onaj ko ima nemilosrdne individualce, kao što su Müller, Özil, Schweinsteiger, Klose i Podolski u svojim redovima, u stanju je jednu ekipu svjetske klase,  što je Argentina sasigurno, uhvatiti na mamac.  Nakon dva gola Klosea i još jednog gola Friedricha, na kraju je to značilo visokih i zasluženih 4:0 za Nijemce.

A poslije ove pobjede i njemačka reprezentacija je sama od sebe postala svjetska klasa, koja se plasirala u polufinale. A to niko ni u Njemačkoj, na početku ovog Svjetskog prvenstva nije vjerovao.

Smail Špago

1 komentar

Komentariši