Za one koji putuju – Visoka putarina kroz Sloveniju

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/8522/za-one-koji-putuju-visoka-putarina-kroz-sloveniju

Ovih dana mnogi će sa sjevera put BiH, Mostara i mora. Neko avionom, mnogi autom. Raju posebno ljute raznorazne putarine, tunelarine, ali onaj ko je na putu, ne može to izbjeći, ukoliko želi brzo i komotno da stigne. Obzirom da sam frišak sa ovoga puta, napisaću nekoliko informacija za raju, pa možda će nekome i pomoći usput.

Od prošle godine nas posebno ljuti, čak i za evropske uslove vrlo visoka putarina na slovenačkim cestama. Raja se snalazi svakako. Neki traže zaobilazne puteve, a opet neki, računajući, jednom godišnje se ide  na odmor, ni ne računaju puno,  putuju i plaćaju.

Putarina kroz Slovemniju iznosi 15€ za sedam dana, a za mjesec dana 30€. Znači svi oni koji će ostati više od 30 dana trebali bi kupiti jednu naljepnicu u dolasku, a drugu u povratku. Inače doći će ih skuplje. I još nešto. Cijena goriva u Sloveniji je za oko 15 – 17 Centi jeftinija nego u Austriji. Prema tome, ako „našicate“ da morate nasuti pun rezervoar u Sloveniji, na 50 litara doći će vas jeftinije za oko 7,5 do 8,5 €, a to je pola cijene putarine u jednom smjeru. Dakle nije tako ni crno kako se čini na prvi pogled. Ali ono što ljuti čovjeka je, da i pored velike love koju sakupljaju od ovakve putarine, još nije sastavljen autoput kroz Slovenije, misli se na pravac preko Maribora. Nedostaje još oko petnaestak kilometara oko Ptuja.

Od graničnog prelaza u Macelju, kroz Hrvatsku, očekuje vas dobra autocesta. Putarina je na pravcu  od granice sa Slovenijom do Zagreba 42 Kn, što je 6€, a od Zagreba do Ravče, kod Vrgorca, nekih 450 km, tačno 189 Kn, što je 26,5€. Cijena goriva kroz Hrvatsku je još niža nego u Sloveniji, litar supera je oko 1,21€.

Od Ravče do Mostara, nakon hiljada kilometara autoputa, očekuje vas oko sedamdesetak kilometara uske krivudave ceste, u zavisnosti od toga kuda ćete, od Crvenog Grma preko Ljubuškog ili preko Čapljine, ili produziti do Metkovića, pa starom poznatom cestom za more, prema Mostaru. U svakom slučaju kilometar gore dolje, desetak minuta tamo ovamo. Važno je dokopati se Mostara. A litar supera u Mostaru je oko jednog Eura ili malo jače.

Komentariši