Fukare iz Kuće fudbala, idite bestraga!

Bruka neviđena

piše: Fazlija Hebibović, Nova Sloboda, Mostar

Odluka delegata Skupštine FS BiH o neprihvatanju novog Statuta, ukidanja tročlanog Predsjedništva i izbora predsjednika i dva podpredsjednika, iznenađenje je samo za one koji ne poznaju situaciju u Kući fubala u ulici Ferhadija. UEFA i FIFA, čiji su predstavnici, nakon rezultata glasanja, demonstrativno napustili sjednicu, sada ozbiljno prijeti o izbacavivanju reprezentacije BiH i njenih predstavnika u svim njihovim takmičenjima. Zrinjski, Široki Brijeg i Borac, nakon dobrih rezultata u prvim utakmicama Evropske lige, moraće se, najvjerovatnije, oprostiti od daljeg takmičenja, a i reprezentacija neće, najvjerovatnije, igrati kvalifikacione utakmice za sljedeće Evropsko prvenstvo.

Politika je i ovoga puta, nažalost, podobro uplela svoje prste u jučerašnju odluku, jer su Dominković, Čolaković, Čeko, Ušanović i ostala bratija samo produžena ruka onih političara i stranaka, koji godinama sve čine da BiH udalje od Evrope i da nas zadrže u blatu, iz koga se ne vidi izlaz.

A šta drugo se i moglo očekivati od delegata Skupštine i čelnika krovne fudbalske organizacije u BiH. Dosta njih se godinama povlače po crnim hronikama, upetljani su u kriminal, neki i osuđeni na zatvrorske kazne, ali i dalje (to je bh. raritet!), obavljaju vodeće funkcije, vedre i oblače do mile volje.

Ti isti grobari bh. fudbala, uz pomoć političkih mentora, otjerali su legendu Mehu Kodru, koji je, sa saradnicima, bio na putu da ozdravi truli bh. fudbal i da ga izvede iz žabokrečine. Potom su doveli Miroslava-Ćiru Blaževića, a kada je i on skoro doveo bh. selekciju pred vrata Mundijala u Južnoj Africi, naprasno je došlo do prekida saradnje i Ćiro je otišao u Kinu.

Na njegovo mjesto doveden je Safet Sušić, koji, uz poštovanje prema njemu kao igraču, nije zabilježio ni najskromniji učinak u trenerskoj karijeri. Ali je, po svemu sudeći, Pape odgovarao moćnicima iz Kuće fudbala, jer njima i ne treba selektor koji želi dobro bh. fudbalu i koji svojim znanjem to može i ostvariti.

Dominkoviću, Čeki, Ušanoviću i Čolakoviću ne trebaju legende, poput Duška Bajevića, Predraga Pašića, Envera Marića, Sergeja Barbareza, Mehe Kodre, Elvira Bolića, koji su i igračke i ljudske veličine, koji imaju svoje JA, koji su za rad, red i disciplinu, koji žele da u Kuću fudbala vrate dokazane bh. legende, koji istinski i iskreno žele da iz bh. fudbala izbace korov, klimoglavce i poslušnike, koji su sada uz reprezentativne selekcije.

Šta još treba da se desi, pa da se navijači ne dignu na noge i iz Kuće fudbala ne izbace sav taj šljam i ološ, kriminalce po vokaciji, koji, umjesto boljitka bh. fudbala, samo traže lični šićar, koji rade po dikattu pojedinih političara, koji su, to je dokazano, godinama grobari cijele BiH. Ukoliko se to hitno ne desi, ukoliko se navijači, zbog dobra bh. fudbala, ne ujedine i ne otjeraju Dominkovića, Ušanovića, Čeku, Čolakovića i ostale mediokritete, fudbalska Evropa će kazniti sve one istinske sportske radnike, fudbalere i trenere, koji uspjesima na zelenom terenu pronose slavu ove jadne države, što se Bosna i Hercegovina zove.

Jesu li Džeko, Misimović, Ivanković, Bilbija, Šilić, Jović, Ištuk, Marić, Spahić, Ibišević i ostali zaslužili da budu drastično kažnjeni, zbog idiota koje godinama sjede i vedre i oblače u Kući fudbala i žive u svili i kadifi.

Vrijeme je da se svim tim grobarima pokaže crveni karton i da se zauvijek odstrane iz fudbala i sporta uopšte. Neka se sakriju ispod smrdljivih pazuha svojih političkih mentora., a da fudbal ostave onima koji ga vole, koji u njemu uživaju, koji ga igraju iz zadovoljstva, koji nam donose malo radosti u ovom vremenu neljudi i zla.

Komentar završavam citatom našeg nobelovca Ive Andrića: Dođu, tako, vremena, kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!

Fazlija Hebibović

Komentariši