Danas 444. skokovi u Mostaru

Lorens Listo: "Grad je u velikoj tuzi, ali će se skokovi održati"

U Mostaru će danas u 16 sati početi 444. tradicionalni skokovi na noge i glavu sa Starog mosta. Ipak, atmosefa je izuzetno tužna. Naime, zbog smrti dječaka M. V. (2000), koji je prije nekoliko dana stradao od strujnog udara, otkazani su svi kulturno-zabavni sadržaji koji su bili predviđeni povodom skokova sa Starog mosta.
Tradicionalna ljetna takmičenja u posljednjih nekoliko godina okupljala su "letače" iz različitih krajeva. Mnogi putopisci koji su dolazili u Mostar, ostajali su zadivljeni hrabrošću skakača. Kako su vremena prolazila, jedni su odlazili, drugi dolazili, i to se ponavlja sve do danas.

Mnogo više pažnje privlače skokovi na glavu, pa će u fokusu interesovanja biti "mostari" koji će se odlučiti za ovakvu izvedbu.

"Bez obzira na iskustvo, nikada nije svejedno. Nema opuštanja. Visina od 22 do 25 metara, zavisno od nivoa vode, dubina od pet metara, uvijek izazivaju poštovanje", rekao je u prošlogodišnjem intervjuuu za naš portal Haris Džemat koji brani titulu najboljeg iz 2009. godine.

Ove godine neće nastupati zbog povrede ramena. Jedan on najozbiljnijih favorita za osvajanje prvog mjesta je Lorens Listo. On se do sada okitio sa četiri naslova (jedini uz Emira Balića koji je tri puta zaredom dotakao vrh).

"Trenirao sam tokom čitave godine. Uglavnom su to bili suhi treninzi. Već sam imao nekoliko takmičenja u ovoj godini. Naime, nastupao sam u Crnoj Gori i na nekim manifestacijama u Hercegovini. Bit ću iskren – želim završiti na pobjedničkom postolju", naglašava Listo.

Spomenuo je ime najvećeg konkurenta.

"Amar Puzić je odličan skakač i mislim da ću sa njim voditi bitku za vrh. Jutros smo prošli liječničke preglede. Bilo je negdje oko 40 skakača. Međutim, ta brojka se može promijeniti s obzirom da neko može odustati, a neko naknadno doći", kaže Listo ističući da je grad u velikoj tuzi.

"Atmosfera je tužna. To se osjeti u zraku, nad gradom se nadvio neki crni oblak. Upoznati ste sa stradanjem dječaka od strujnog udara. Neće biti muzike, samo će se održati skokovi i odmah dodijeliti nagrade", zaključio je Listo.

Komentariši