Predrag Matvejević ipak neće iza rešetaka

http://www.monet.ba/vijesti/pregled/umjesto-u-zatvoru-predrag-matvejevic-na-pantovcaku

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske stiglo je priopćenje u kojem stoji da je Josipović imenovao prof. Matvejevića osobnim izaslanikom u Međunarodnoj organizaciji za frankofoniju.

Nakon što je Nacional.hr u najnovijem tiskanom izdanju objavio vijest da Predrag Matvejević ipak neće iza rešetaka, reagirao je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Naime, iz Ureda predsjednika stiglo je priopćenje u kojem stoji da je Josipović imenovao prof. Matvejevića osobnim izaslanikom u Međunarodnoj organizaciji za frankofoniju.

Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni, službeni, radni i jezik međunarodne komunikacije.

Francuska pomno prati cijeli slučaj

U međuvremenu oglasilo se i francusko ministarstvo vanjskih poslova. Osvrnuvši se na slučaj poznatog hrvatskog književnik, glasnogovornik tog ministarstva poručio je da Francuska pomno prati cijeli slučaj. Ističe da je riječ o intelektualcu, hrvatskom piscu s kojim je Francuska godinama u uskoj vezi. Podsjeća da je bio profesor na College de France, te da je 2005. godine osuđen, ali da nikada nije bio u zatvoru. Naglašava da, prema sadašnjim okolnostima Matvejević ni neće ići u zatvor.

Matvejević osuđen na pet mjeseci zatvora

Smatra da više nema razloga za njegovim pritvaranje zbog klevete, pojasnivši d će izmjenom zakona u Hrvatskoj kleveta biti dekriminalizirana. Podsjetimo, novinar i književnik Predrag Matvejević nepravomoćno je osuđen na pet mjeseci zatvora, zbog uvrjeda i kleveta koje je u tekstu u Jutarnjem listu pod naslovom ‘Naši talibani’ iznio na račun književnika Mile Pešorde. Vrhovni sud je u svibnju ove godine zaključio da u postupku protiv Matvejevića nije povrijeđen zakon.

Komentariši