Krhotine sjećanja iz prošlosti čine današnji život

Knjiga "Mostar – krhotine prošlosti" autora Tibora Vrančića zapravo je mozaik slika i sjećanja, sačinjena od fotografija Mostara nekad i sad. Vrančić knjigu večeras promoviše u klubu Aleksa, a za Studio88 otkriva kako je došao uopće na ideju o ovakvom projektu, te priča o Mostaru…

"Ovaj današnji život je uistinu sačinjen od krhotina sjećanja iz prošlosti. Stotinu puta sam sebi rekao da više neću misliti na Mostar, mučiti sama sebe. Ali ne može se. Čovječe, ne da ne može, nego On mi ne da. On mene prati. Uhodi me. Slijedi kud god pođem. On dolazi iz moga prošlog života u ovaj sadašnji. Evo na primjer ljeti, dok se spava ovamo na moru otvorenih prozora, u blizini se stalno oglašava ćuk. Svojim tihim ćukanjem mi ne da mira niti sna. To je isti onaj ćuk iz moje mladosti, iz Mostara, kojega sam neprestano slušao od Korza, Šetališta, preko Balinovca i Avenije…", zapisao je u svojoj knjizi "Mostar – krhotine prošlosti" autor Tibor Vrančić.

 

Kada vam ova knjiga dođe u ruke, osjetit ćete sjetu, vjerovatno i tugu, ako se imalo osjećate Mostarkom ili Mostarcem. Ali, nije autoru namjera bila izazvati takvu reakciju. Tibor Vrančić samo je želio da od zaborava otrgne uspomene na lijep, čist grad kakav je nekad bio, i da podsjeti kako se živjelo prije jednog, čak i dva stoljeća.

"Da mi je neko prije godinu dana rekao da ću pisati knjigu, nasmijao bih mu se u lice. Čitav proces, od ideje do realizacije, trajao je oko 3 mjeseca, a sama se ideja rodila slučajno. Prateći forum mostarske raje, gledajući fotografije, čitajući njihove tekstove, mislio sam da bi bilo lijepo kada bi neko to sve sabrao", objašnjava Vrančić u razgovoru za Studio 88.

 

Nije od onih koji živi u prošlosti, kaže, ali je se voli prisjetiti: "Nas malo starije često nazivaju nostalgičarima, čak i kada nismo. Ja lično ne živim u prošlosti, živim sada i ovdje, ali lijepo kad se čovjek sjeti dragih ljudi, lijepih mjesta, nekih anegdota… Posebno kada su u pitanju Mostarci i Mostar, jer, mnogih ljudi više nema, baš kao ni mjesta, a veže nas za njih mnogo toga iz djetinjstva i mladosti". 

 

Knjiga, koju čini oko tristotinjak fotografija i prate veoma zanimljive priče, svoju će promociju doživjeti večeras, u Mostaru. U sklopu World Music Festivala, promocija će se, s početkom u 21 sat, održati u klubu Aleksa. 

 

Više o knjizi, o Mostaru, o autorovim sjećanjima poslušajte u razgovoru:

http://www.studio88.ba/bh/58/mo/18930/

 

Komentariši