Deniz Mujić – Fudbalski hit u Njemačkoj, naše gore list

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/8925/deniz-mujic-fudbalski-hit-u-njemackoj-nase-gore-list

Deniz Mujić je prethodnog vikenda ostvario san, o kome maštaju milioni mladih fudbalera širom svijeta. Dobio je povjerenje trenera Luisa van Gaala, koji ga je stavio u prvi sastav ekipe Bayerna iz Münchena, zbog igračkog deficita ekipi, jer se mnogi prvotimci tek ovih dana vraćaju sa zasluženog odmora, nakon WM u Južnoj Africi.

Deniz je ukazanu priliku iskoristio na najbolji mogući način, onako kako to dolikuje jednom napadaču. Zabio je gol za vođstvo Bayerna protiv Shalkea na utakmici njemačkog Liga kupa. Bayern je kasnije tu utakmicu izgubio sa 1:3. Istovremeno u Shalkeu, u njemačkoj premijeri, zaigrao je nebeski napadač Raul, dugogodišnji prvi strijelac Real Madrida i španske reprezentacije. I on je tom prilikom postigao gol. Međutim, njemačka štampa u ova dva dana u više piše o Denizu Mujiću, nego o svim ostalim fudbalerima. Deniz Mujić postao je hit u Njemačkoj.

Kad čovjek kaže Mujić, prva asocijacija je na Muhameda Mujića, Veležovog fudbalera, jednog od naših najboljih internacionalaca svih vremena.

Ko je Deniz Mujić?

U šturim podacima stoji da je rođen 1990. godine i da je, kao šestogodišnjak, počeo igrati u austrijskom Dornbornu. Ima austrijski pasoš i već igra za austrijsku U-20 reprezentaciju. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Ljetos je iz Austrije prešao u Bayernove amatere, iz kojih je potekao i Thomas Mülleer, ovogodišnji najbolji mladi napadač svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Amaterska ekipa Bayern Muenchena takmiči se u trećoj njemačkoj ligi i to je u stvari odskočna daska za mnoge mlade talente. Prije dvije godine, Deniz Mujić je već bio na vratima profi fudbala. Bečki Rapid mu je nudio profi ugovor. Deniz je taj ugovor odbio, isto kao i ponudu njemačkog drugoligaša KSC Karlsruhea, koji je, takođe, imao velikog interesa za ovog napadača.

Čini se da mladi Mujić ima nos i istančan osjećaj za donošenje odluka o razvoju i nastavku njegove karijere. A pruženu šansu znao je itekako iskoristiti. Već u prvoj utakmici za prvu ekipu, u kojoj ga je trener Van Gaal uveo tek polovinom drugog poluvremena, sa nekoliko zapaženih poteza nametnuo se kako treneru, tako i širokoj publici. U nedjelju, u drugoj utakmici, trener ga je stavio u početnu formaciju, i već u petoj minutu Deniz Mujić se upisao u listu strijelaca. Igrom i potezima u ove dvije utakmice, on se u potpunosti nametnuo treneru Van Gaalu.

Da li će Deniz imati nos da izabere najbolju varijantu kad su u pitanju reprezentativne utakmice? On već posjeduje austrijski pasoš i igra za austrijsku U-20 reprezentaciju. A obzirom na stanje u i oko FS BiH i odnosa ovoga saveza prema vlastitoj reprezentaciji, za očekivati je da će Deniz i tu donijeti ispravnu odluku. A kakva će ona biti? Pustimo vrijeme da to pokaže.

U svakom slučaju, o Denizu Mujiću će se još čuti.

Smail Špago
 

Komentariši