Otrov na listićima računa sa kase

Osam od deset listića računa sa kase, koji su otkucani na termopapiru, sadrže hemikaliju Bisphenol  A, koja je izazivač raka, upozoravaju naučnici.

Kad dobijete račun u samoposluzi, ili na benzinskoj pumpi, najčešće ga stavite u džep ili u novčanik, ili zgužvate u ruci i bacite u prvu korpu za smeće. Ko još u tim momentima razmišlja nešto više. Međutim upravo na taj detalj ubuduće bi morali obratiti puno više pažnje. Sa samo jednim listićem računa, putem dodira,  već ste preko kože unijeli u organizam kancerogenu hemikaliju Bisphenol  A (BPA).

Istraživači u Švajcarskoj i Americi utvrdili su da se osam od deset listića računa, koje dobijate na kasi, kuca na termopapiru, koji sadrži pomenuti Bisphenol A. Ova hemikalija ima takozvano estrogeno djelovanje i putem kože unosi se direktno u krvotok.  Ovakva opasnost po ljudski organizam je podcjenjena i potpuno je nedopustiva. Prema pokazateljima provedenih studija, sa samo jednim dodirom ovakvog računa unosi se u organizam više Bisphenola A, nego što ga naprimjer ima u jednoj konzervi ili u plastičnom pakovanju nekog prehrambenog proizvoda. Iz istog razloga širom svijeta su iz upotrebe su već povučene baby flašice, kao i mnogi drugi niz pakovanja koji su sadržavali pomenuti Bisphenol . A sada se pojavljuju i računi sa kase. Ukazuje se također i na veliku ugroženost uposlenog osoblja na kasama samoposluga ili benzinskih pumpi, koji su svakodnevno u kontaktu sa listićima računa.

Ovih dana objavljena studija univerziteta iz Mičigena pokazala je da Bisphenil A ima štetan uticaj na muške spermije, a može biti direktni uzročnik neplodnosti muškaraca. Druga studija u Kini pokazala je da od iste hemikalije mogu nastupiti libido problemi, kao i probleni sa erekcijom. A pokazuje se da prisustvo ove hemikalije dovodi do povećanog rizika od dijabetesa i do srčanih problema.

Međutim i ovdje postoje alternative, kao što su: ne motati predugo i nepotrebno rolnu računa po rukama. Naučnici se nadaju da će i supermarketi reagirati na ovakve nalaze. U Švedskoj su tri najveća lanca supermarketa na kasama već izvjesili upozorenje, da listići računa sadrže štetnu hemikaliju, a najkasnije do 2011 preći će na kucanje računa na termopapiru koji ne sadrži ovu hemikaliju.

Komentariši