Mostar nekad i sad – Sevri Hadži Hasanova džamija

Sevri Hadži Hasanova džamija

Mostar nekad
Mostar sad

Na lokalitetu mostarske Donje mahale, vjerojatno nešto prije 1620.godine, sagrađena je Sevri Hadži Hasanova džamija.

Osnivač vakif džamije, Sevri Hadži Hasan, sin Velijin, po predaji, bio je tkalac i imao je stanove za tkanje ćilima. Poznat je po nadimku Sevrija, a po predaji je to ime dobio jer je imao samo dva vola (sevrun znači vol), a ipak u takvom siromaštvu uspio je sagraditi džamiju. Možda se objašnjenje njegova imena nalazi i u osmansko – turskoj riječi sivri – oštar, što je možda odgovaralo njegovom fizičkom izgledu ili karakteru.

Džamija je smještena na desnoj strani Neretve, točno preko puta Šarića džamije. Krajem 19. stoljeća, imamsku dužnost su vršili članovi obitelji Radiš, pa je ova džamija poznata i kao Radiševa džamija.

Krajem 1960.godine, grom je udario u munaru i srušio je do šerefe. Dograđivanje srušenog dijela nije izvršeno najbolje, pa je munara nešto skraćena. U zadnjem ratu je potpuno srušena, a obnovljena je 2002.godine.

„Ova džamija i njen harem bez ikakvog su zelenila, vjerovatno stoga što blisko brdo Hum veći dio dana brani sunčevim zrakama da do nje dopru. Tako ova džamija u poređenju s većinom drugih izgleda osobito ozbiljna i osobito stroga“. (Robert Michel: „Mostar“, 1909.godine)

Komentariši