Narodno pozorište Mostar

Počeo rad na novoj premijeri

Ansambl Narodnog pozorišta u Mostaru počeo je rad na novoj predstavi po filmskom scenariju filma Mediteraneo, Enca Monteleonea, u dramatizaciji Dunje Petrović iz Beograda. Reditelj i scenograf je Erol Kadić, glumac u pozorištu Atelje 212 u Beogradu. Kostimografkinja je Sabina Trnka iz Sarajeva.

U podjeli je skoro cijeli muški dio ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru. Postoji mogućnost da jednu od uloga prihvati i profesor sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, velikan BiH glumišta, glumac Miralem Zubčević. U alternaciji Zupčeviću, ulogu bi igrao i glumac Šerif Aljić, te glumci Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Maja Zećo, Goran Lozo, Bojan Beribak, Emir Sejfić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, Amela Kreso i drugi.

Radi se o komediji sa jednim sjetnim ljudskim tužnim krajem. Radnja Drugog svjetskog rata, u kome grupa talijanskih vojnika ostaje izolovana na jednom manjem ostrvu tri godine, neznajući da je Italija 1943. godine kapitulirala. Za vrijeme boravka na ostrvu, u velikoj mjeri se zbliže sa domaćim stanovništvom, tako da neki i sami požele ostati i tu se oženiti, dok se drugi žele vratiti kao turisti.

Premijera se očekuje krajem oktobra.

Komentariši