Zana Mesihović – Uskoro novi album uz pomoć prijatelja

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/9322/zana-mesihovic-uskoro-prvi-album-uz-pomoc-prijatelja

Mostarka Zana Mesihović uskoro bi trebala izdati prvi album, a kako je najavila, 15 posto od prihoda uputiće fondaciji Bosana, koja pomaže obrazovanju žena i mladih u BiH

Prošlog decembra, „Daily Variety“, na naslovnoj, a nakon toga i „Los Angelos Times“, , objavli su kandidaturu igranog filma „The Lightkeepers“ – „Svjetioničari“, i njegovih šest aktera za Academy i Golden Globe. Lista kandidata je počinjala sa nosiocem glavne uloge Richardom Dreyfussom, vlasnikom Oskara i Zlatnog globusa, a završavala sa Mostarkom Zanom Mesihović (28) za najbolji originalni song. Zana je komponovala, i u filmu interpretirala, udarni song “If you wondering”- “Ako se divite”.

Bila je to vijest koaj je istinski obradovala sve Mostarce, ma gdje bili. A biti kandidat za jednu takvu nagradu, i u Americi je velika čast i prestižna stvar.

„ U maju prošle godine Straw Wiseman, šef supervajzinga produkcije New Film International slučajno je bio na mom koncertu u Santa Monici, poslije mi je prišao da čestita i rekao kako je oduševljen. Razmijenili smo vizitke i skoro da sam zaboravila na taj susret. Nakon nekih pet mjeseci, javio se i pitao, mogu li da napišem pjesmu, koja zvuči slatko, ali staromodno; ljubavnu pjesmu, koja bi se lijepo uklopila u film o starijem čuvaru svjetionika. Pošto se radilo o „narudžbi”, moram reći da je vrlo atipična u poređenju sa onim što stvaram. Nakon što sam mu mailom poslala „ideju”, nazvao me dva dana kasnije i rekao da se režiser i cijela ekipa ozarila kada su pjesmu ubacili u film, sjajno se uklopila. Radi autentičnosti zvuka, angažovali su beogradski Filmski orkestar, s kojim sam snimila tu pjesmu. Nakon toga, Wiseman je za medije izjavio: ‘Zana ima rijedak i poseban dar. Njena pjesma čini filmski trenutak magičnim’. Kritičari su pjesmu opisali kao ‘klasičnu američku folk-pjesmu’, u duhu Leonarda Cohena”, priča Zana.

Potkraj osamdesetih, Zanu je otac odveo na prvu lekciju klavira u Muzičkoj školi kod profesora Duška Štrekelja.

„Od prvog dana nisam željela ‘vježbati’, činilo mi se ubitačno dosadno, ali su to su zahtijevali od mene. Tako bih kod kuće sjela za klavir, svako veče i započela neki menuet, a kad bi se mama psihički zadubila u nešto drugo, počela bih na klaviru ‘izmišljati’ sopstvene kompozicije. Vremenom sam sve bolje znala prevariti mamu, te bi ona mislila da zaista vježbam neko klasično djelo. Istovremeno sam počela pisati stihove, mislim da sam išla u drugi osnovne. Prvu pjesmu ja i sestra smo skladale zajedno, i muziku i tekst, za klavirom u našoj zajedničkoj sobi, u ulica Ante Zuanića. I, konačno, u Mostaru, negdje devedeset i prve, zalutala sam na audiciju Mostarskih kiša, bila primljena i to su bili moji prvi pjevački koraci. Vrijeme je bilo ozbiljno, mrgodno. Rat. Nakon Mostara, Hvar, pa Švedska, i onda…
Što se tiče muzike, slučajno mi se posrećilo da u Švedskoj upoznam Stevena A. Gariccka, porijeklom Mađara, svjetski renomiranog džez pijanistu i vokalnog trenera, koji je sarađivao sa Frank Sinatrom, Dionne Warwick, Arethom Franklin, Barbrom Streisand. Učio me prvenstveno džez i gospel. Trebalo mi je zrelosti i godina da to spojim sa melodijama koje nosim u srcu, koje su ono što danas svima zvuči ‘balkanski’. Uvjerena sam da je Balkan jedno veliko blago, koje mi je podareno. Mislim da se ta ‘duša’ i kompleksnost jezika, ritma i melodije može uporediti sa afro-američkim džezom, klezmerom, kubanskim i latino američkim muzičkim nasljeđem. Posjeduje istu dubinu i osobenost izražaja“, nastavlja Zana.

U Švedskoj, kad je Zani bilo tek 15 godina. Sony Music Sweden joj je ponudio ugovor. Nakon nastupa na Švedskoj nacionalnoj televiziji, magazin Metro je zaključio: „Balkan, to je nova Jamajka”. Dnevni Aftonbladet je osjetio neku „drugačiju vrstu duše”. Njene kompozicije na repertoar uvrštavaju Šveđanka Ayesha, Australijka Annabel Fay.

Nakon Švedske, Mostar, pa ponovi Švedska. Početkom 2009. godine, sa švedskom stipendijom stiže u Hollywood.

Sad je na redu j album prvijenac, sa naslovom „The Balkan Orchestra Album”. Izvođači Zana Mesihović& Balkan Soul Orchestra. Zana, trenutno u kuhinji svoga stana u Los Angelesu, radi na finoj doradi tekstova. Muzičari su spremni.

 

Zana se obratila prijateljima, poznatim i nepoznatim. Takav je to običaj u Americi. Da se pri produkciji prvog albuma pomogne. Sa sitnim prilogom. Mnogo ljudi, sa malim prilozima, učiniće da se napravi velika stvar. „It is when many help out a little, that big things happen”.

A svi oni koji ovako pomognu izdavanje Zaninog prvog albuma, dobiće zauzvrat album putem interneta, kad bude gotov.

Snimanje albuma biti će obavljeno u koprodukciji vrlo talentovanog Erica Cornea, koji je do sada radio sa velikim umjetnicima, čija sama imena izazivaju veliko poštovanje i respekt. Veliki doprinos u objavljivanju ovog albuma dati će i izvršni producent, legendarni bubnjar Harvey Mason.

Članovi Zaninog sastava su: pijanista Theo Saunders, na gitari je Almir Imamović, saksofonista James Brandon Lewis, bas gitara Ben Shepherd, na udaraljkama Greg Loewer i izvanredni Danny Frankel na bubnjevima. Uz njih, na albumu će nastupiti još nekoliko izvanredno talentovanih muzičara, kao što su gitarista David Marcus, Jassica Brandon Lewis na flauti, Laura Geyer na violini i trubač Sal marquez.

„Ovo je korak od sedam milja u čitavom mome stvaralaštvu do sada i vrlo sam sretna da je do ovoga uopšte došlo“, kaže presretna Zana.

 

A da nije zaboravila ni ko je, ni odakle je, pokazuje slijedećim gestom.

„Balkan Soul Orchestra će od ukupnih prihoda od albuma, uputiti 15 posto na fondaciju Bosana, koja je nevladina, neprofitna organizacija, a ima zadatak da pomaže ženama i mladim ljudima u sticanju obrazovanja, a razvija i druge programe za poboljšanja njihovog života“, reče Zana.
.
Zana Mesihović i Balkan Soul Orchestra nedavno su već učestvovali na jednom koncertu za prikupljanje pomoći za fondaciju Bosana, s ciljem da se ta sredstva upute u Bosnu i Hercegovinu, i da se tim sredstvima pomogne obrazovanje mladih ljudi, da bi im se na taj način omogućila bolja budućnost.

Smail Špago

Komentariši