Obracanje javnosti i zahtjev da se pristupi konacnoj obnovi i zastiti Partizanskog spomen groblja u Mostaru

 

Mostarkama i Mostarcima, građanima Bosne i Hercegovine, prijateljima Mostara, lokalnim i državnim vlastitima i medijima, europskim i svjetskim institucijama, stranim ambasadama i vladama koje pomažu obnovu spomenika, udruženjima antifašista, jevrejskim i demokratskim organizacijama diljem svijeta i svim ljudima dobre volje – obražamo se sljedećim:

"Mi – Mostarci i Mostarke, u rodnom gradu i širom svijeta, se opet zgražavamo nad tihim i prešutnim uništenjem Partizanskog Spomen Groblja, vandaliziranju i prepuštanju zaboravu memorijala za one koji su život poklonili da bi mi imali kakav takav, ali sretan i bezbrižan život bez ratova od 1945. do 1992. godine.
Teški napadi, zapuštenost, vandalizam i devastiranost počinju 1992. godine, a 2005. i 2008. godine je započeta obnova Partizanskog groblja. Finansiranje je omogućeno od strane vlade Norveške, Nizozemske, Grada Mostara i Federacije BiH. Nažalost do današnjeg dana, septembraa 2010. godine se nije pristupilo ozbiljnom realiziranju obnove i oznaka grobova heroja, što je izazvalo i izaziva snazne reakcije javnosti, reakcije Mostaraca u gradu i dijaspori.

Partizansko groblje je jedno od najljepših arhitektonskih zadudžbina velikog humaniste i tvorca Bogdana Bogdanovica na podrucju Balkana. Na 6 terasa ovog memorijala spavaju heroji i sugradjani pripadnici svih etničkih grupa Mostara i BiH. Oni su bez obzira na politička uvjerenja ili porijeklo, poput mnogih u Evropi, dali svoj život u borbi protiv nacističke nemani drugog svjetskog rata. Ovi poginuli sugrađani, medju kojima su mnoge mlade i hrabre žene Mostarke, Hercegovke, Bosanke – naše majke, su zaslužili da buduća pokoljenja uše o tom trenutku prošlosti uz poštovanje žrtve protiv fašizma i da im se kao mrtvim konačno dozvoli vječni mir i slava.

Dižemo glas i udruženi smo da uradimo sve da zaštitimo Partizansko Spomen Groblje !!! Slobodarski Mostar je iznjedrio slobodarske ljude i žene, gradjane planete, humaniste i demokrate, koji ne dozvoljavaju zaborav, brisanje i prepravljanje naže svijetle prošlosti.

Okupljeni da čuvamo sve što je naše, i nama sveto !
Primorani smo, nažalost, i u ovom stoljeću da branimo i čuvamo svoju prošlost i sadašnjost, svoj obraz pred sobom i svijetom, dajući pouku našoj djeci i budućim generacijama, čuvajući od zaborava, zapuštenosti i vandalskog animoziteta jedan od najljepših arhitektonskih simbola zajedničke borbe protiv fašizma na ovim prostorima – ponos Mostara i od 2006. godine zaštićeni spomenik BiH.

Zato ZAHTIJEVAMO da se konačno pristupi njegovoj obnovi i punoj zaštiti !!!"

Mostarci, Mostarke i Prijatelji Mostara
Članovi grupe "Partizansko groblje Mostar – Help to preserve famous WW2 Memorial in Mostar"

 

Komentariši