Berlin – Izložba kućne i zabavne elektronike

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/9517/berlin-izlozba-kucne-i-zabavne-elektronike

 

Noviteti sa Izložbe IFA u Berlinu (3. do 8. septembar 2010)

Ovih dana u Berlinu je održana jubilarna pedeseta po redu izložba kućne i zabavne elektronike, pod nazivim IFA (Internatonale Funk Ausstellung). Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa novitetima u oblasti zabavne elektronike, informatičkei komunikacijske tehnike, kao i sa novitetima kod uređaja za domaćinstvo i kućnih robota.

Osnovni trend ovogodišnje izložbe ove su 3-D televizori, te istovremeno korištenje TV aparata za praćenje programa i surfanje po internetu. TV aparati postaju sve tanji i zauzimaju mjesto na zidu stanova,  kao obična slika.  

Nova tehnika omogućuje da gledamo film u vrijeme kad nama to odgovrara i da vlastiti program prilagođavamo našem ukusu i potrebama. Nakon kina, u koje se nova 3-D tehnika uselila već prije koju godinu,  sada je na redu kuća i TV. Svi najvažniji proizvođači televizora u svijetu na ovoj izložbi  već su predstavili svoje nove aparate sa 3-D tehnikom i naravno, uz televizore nude i odgovarajuće naočale 3-D. Nažalost, u toj oblasti jož nema zajedničkog standarda, tako da se svaki proizvođač drži sopstvenih aršina. Cijena ovakvih naočala i transmitera je između 200 i 300 Eura.

Osnovna stvar kojoj proizvođači poklanjaju pažnju je takozvana dubina slike, tj. osjećaj koliko se gledalac može duboko ubaciti u trodimenzionalnu sliku.

Ono što je jednostavnije i nije tako skupo, je mogućnost surfanja na internetu, pomoću TV aparata.

Integracija Interneta i televizije, to je jedan od najvažnijih trendova zabavne industrije, u narednom periodu. Takozvani Hybrid TV aparati dozvoljavaju korištenje sadržaja sa interneta i iz takozvanih medija biblioteka.  Mnogi novi televizori, digitalni video rekorderi, Blue Ray playaeri i muzički stereo uređaji , kao i konzole za igru, već imaju ugrađene takozvane Ethernet priključke, koji omogućuju da se svi uređaji u kući ukljuće u home network, kućnu mražu, i uz to sve te uređaje možete spojiti sa kompjuterom i internetom. Tek na taj način dobije se mogućnost potpunog korištenja i uživanja u digitalnom svijetu. A sve ovo moguće je tek onda kad u kući posjedujete DSL internet ppriključak, preko kojega dobijate brzu konekciju.

Na slijedećim fotografijama prikazaćemo samo neke od novih uređaja:

– troje u jednom: Samsungov multi talent, koji omogućuje satelitski prijem, ima već ugrašen video rekorder sa hard diskom i blueray playerom

– nove 3- D naočale

– Loewe HbbTV aparat,  sa izgledom njegovog video teksta

– Sonyjev prvi 3-D projektor, koji omogućuje kućno kino

– mogućnost kućnog umrežavanja i istovremeno korištenje TV aparata za surfanje internetom

Komentariši