Grafitima po imenima narodnih heroja

Obnova kompleksa Spomen-parka na Vracama

 U obnovi kompleksa Spomen-parka Vraca, nakon tri mjeseca rada, napravljena je manja pauza, nakon koje će, kako je za Oslobođenje kazao direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Munib Buljina, biti postavljene klupe.

– Lijevi dio kompleksa od tvrđave je urađen, stari kamen zamijenjen je novim jablaničkim granitom, ali po oišćenom dijelu spomenika narodnim herojima već su se pojavili grafiti. Bez stalne službe čuvara na ovom mjestu nećemo postići na predak, istakao je Buljina.

Prema riječima Buljine, na sastanku u Gradskoj upravi dogovoreno je formiranje čuvarske službe.

– Znam da je direktor KJKP Pokop Nuko Grebović predao projekt formiranja zaštitarske službe Gradu. Dešavalo se da se kamen sa Spomen-parka kamionima odvlači. Velika bi šteta bila da se urađeni posao sada upropasti.

Samo u ovoj fazi sanacije utrošeno je oko 180.000 maraka, napomenuo je Buljina.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, zbog uništavanja spomenika, uputio je dopis federalnom ministru kulture i sporta Gravrilu Grahovcu i Opštini NovoSarajevo, kao ušesnicima projekta, te Drugoj policijskojupravi. J. M.

Oslobođenje 041010

3 komentara

  1. Ma znam, vidis da i Oslobodenje nije omnipotentno.
    Imas u Kölnu one vagone od voza sto su grafitijom izspricani. Ima i nekih zidova po gradu. Zaista umjetnicka dijela. Ali neznam sta nekima to debilno svrljanje nekih imena treba.

Komentariši