Njemačka štampa o Enveru Mariću

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/10043/njemcka-stampa-o-maricu-bdquoenvere-zelimo-ti-brz-oporavakldquo

„Envere, želimo ti brz oporavak“

Bivši trener golmana Herthe Enver Marić (62) doživio je moždani udar i leži na intenzivnoj stanici, piše Berliner Zeitung, dodajući da se Hertha brine za svog bivšeg trenera golmana, koji se bori za život.

Još prošle sedmice, podsjeća list, Enver Marić je došao da gleda trening njegovih bivših igrača. Kod aut linije je razgovarao sa Nellom di Martinom i Christianom Fiedlerom. Dobro raspoloženi „Bosnier“ im je tada rekao da se osjeća izvrsno, bolje nego ikad. To se moglo i vidjeti. Prije nekoliko sedmica, Marić je prestao da puši.

„Krajem te sedmice morao je otići na operaciju srčanog zaliska, koju je odlagao već dugo vremena. Trebao je to biti jedan rutinski potez. I sve je kod operacije proteklo kako treba. Međutim kod rehabilitacije je došlo dokomplikacija. Marić je doživio moždani udar, izazvan jednim trombom. Od tada mu je oduzeta lijeva strana. Prijatelji i rodbina brinu se za Envera“, piše Berliner Zeitung.

Menadžer Hethe Michael Pretz kaže:„ Mi smo informisani takođe o svemu šta se desilo i želimo mu brz oporavak“.

Nakon ukupno 374 utakmice kao trener golmana, Enver Marić je ljetos otišao u penziju. Pri tome je Marić izjavio:„Nakon 42 godine u fudbalu, provešću još godinu dvije u Berlinu i onda se vraćam u domovinu“.

„Nadamo se da će mu se ova želja ispuniti“, zaključe u članku Berliner Zeitung

Prema izvještaju Berliner Morgenposta,Enver Marić, bivši golman reprezentacije Jugoslavije, i golman Shalkea 04, doživio je moždani udar i leži u jednoj berlinskoj klinici. Do prije nekoliko mjeseci Marić je radio kao trener golmana kod Herthe iz Berlina.

Ugledni list piše da je, u njegovo aktivno vrijeme, „Enver Marić bio golman svjetske klase. Najbolje godine su mu bile sredina sedamdesetih. 1974 godine branio je boje Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kod poraza Jugoslavije od 0:2, protiv tadašnje Zapadne Njemačke. Od 1976. do 1978. godsine, Marić je branio za Shalke 04 u Bundesligi“.

O „Panteru sa Nerteve“ naširoko piše i Express Keln-Dizeldorf, pod naslovom „Drama oko Envera Marića“ i podnaslovom „Fortuna Dizeldorf se brine za Envera Marića“.

„Dugogodišnje pušenje je, nažalost, kod Envera Marića ostavilo teške posljedice. Po savjetu ljekara, Enver nije pušio zadnjih nekoliko mjeseci. Međutim, njegov organizam je davao znakove uzbune i upozorenja. Početkom septembra, podvrgnut je operaciji srca, prilikom čega mu je ugrađen jedan novi zalistak. Usprkos tome, nije došloo do poboljšanja“, piše list.

Aleks Spengler, oružar iz Fortune Dizeldorf, kaže da ga je vijest šokirala, jer je Enver bio jedan od najboljih ljudi koje je upoznao tokom njegovog službovanja u Fortuni. Enver Marić je, inače, u Fortuni bio trener, kad je Fortuna bila član prve Bundeslige.

Enver Marić je branio za reprezentaciju Jugoslavije na WM 1974 godine u Njemačkoj, a kasnije se vratio u Njemačku i bio trener golmana u Fortuni iz Dizeldorfa. Tu je otkrio Georga Kocha i podigao ga od golmana njemačke Oberlige do golmana reprezentacije Njemačke. Enver Marić je kao trener, 1998 godine, spasio Fortunu Dizeldorf od ispadanja iz Bundeslige. Nakon toga, prešao je u Herthu iz Berlina, u kojoj je, kao trener golmana, ostao do 2010. godine.

„Express želi Enveru brz oporavak“, stoji na kraju članka u ovom listu.

Smail Špago

Komentariši